Klassenfoto's van de openbare school uit verschillende perioden. Foto: PR.
Klassenfoto's van de openbare school uit verschillende perioden. Foto: PR.

Op zoek naar Lochemse school

LOCHEM - Het Historisch Genootschap Lochem Laren Barchem vraagt hulp om een verhaal te completeren. Het is de geschiedenis van de eerste openbare lagere school van Lochem aan de Zuiderwal. Allen die nog iets van deze school weten wordt gevraagd hun herinneringen te delen. Daarmee hoopt het Genootschap in ieder geval het verhaal van na de oorlog beter in te kunnen vullen.

Herman Schuttevaêr beschrijft de school uit zijn jeugd rond 1915: "En daar is dan ook de Oude School, van negen tot twaalf en van half twee tot half vier. Daar, bij de stadspomp in de Schoolstraat, wacht soms om half vier een moeder haar twee zoontjes op met een goudreinet (..) Het langwerpige schoolplein, omsloten door het huis van Jan Swaters aan de ene en het brandspuithuisje bij de school aan de andere kant; en aan beide lange kanten enerzijds de diepe tuinen van de Smeestraathuizen (te beginnen met de tuin van de dames Spaan van de drogisterij) en aan de andere zijde de gracht met uitzicht op de kwekerij van Jonassse en, na een wasdag, de met het wasgoed bedekte bleek.(....) . Klasse-onderwijzer Frederiks is driftig en kan je aan je haren de bank uitsleuren. Meester Ockels, niet sterk van gezondheid, is zachtmoedig en begeleidt het 'zingen' op zijn viool."
Het Historisch Genootschap heeft nauwelijks foto's van het gebouw. En dan alleen maar toen het al rijp was voor de sloop. Wel zijn er we klassenfoto's uit verschillende perioden, met leerkrachten als meester Van Krimpen (ca 1917), meester Groothuis en mevrouw Gaasbeek (1935). Van de leerlingen zijn wel veel, maar lang niet alle namen bekend.
Wie dit stukje geschiedschrijving kan aanvullen wordt verzocht bijdragen, opmerkingen en bijlagen te mailen aan website@hglochem.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden