De Vrijwilliger Centraal

Uit onderzoek blijkt: muziek maakt slim!

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt de vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. De artikelen zijn ook te vinden op de website www.vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

Ria van Houwelingen (52) kreeg muziek vanuit de baarmoeder mee. Haar beide ouders waren actief. Vader speelde tot z’n 80e hartstochtelijk bariton. Alle broers en (schoon)zussen maken muziek. En er werd thuis veel over muziek gepraat. Ria: “Ik stond te popelen om lid te mogen worden van de muziekvereniging. Doremiesje (muziek op schoot), zoals nu voor kinderen van 0 tot 6 hier in Lochem, bestond toen nog niet.”

Ria ging op haar 8e klarinet spelen. Als 17-jarige leidde ze al jeugdkampen en die inzet is gebleven. “Een vereniging is een verzameling mensen. Je verwacht dat alle leden een steentje bijdragen om de club draaiende te houden.” Voor Ria is dit vanzelfsprekend. Bij Advendo zat ze jaren in de muziek- en concertcommissie en ze is nu jeugdcoördinator en bestuurslid. “Ik word herkend als ik binnen kom op scholen, heb veel contact met ouders en kinderen en geniet van de ingespannen koppies als ze samen spelen. Dat geeft me energie. En een groot netwerk in Lochem.”

Het bestuur heeft het laatste jaar haar beleidsvisie flink herzien. Er is subsidie voor muziekonderwijs op scholen. Ria vindt dit heel belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziek slimmer maakt. Ze bedenkt samen met de rest van het bestuur allerlei projecten om de scholen hierbij te ondersteunen. Zo is er vorig jaar op de basisschool de Rank een schoolorkest samengesteld met leerlingen van De Rank en leden van Advendo. De slotuitvoering vond plaats tijdens Advendo Kids Night. Ook binnen Advendo begint elke leerling nu vanaf het allereerste begin samen met anderen muziek te maken. Zo ontstond de startersbende (6 tot 7 jaar, kennismaking met de eerste beginselen van de muziek), de blaasbende (vanaf 8 jaar) en de slagwerkbende (vanaf 8 jaar). Elke leerling heeft hiernaast muziekles. Bij voldoende niveau doen ze mee in het leerlingenorkest.

Ria speelt zelf graag klarinet, “al komt deze hobby door alle andere taken vaak in het gedrang”. Haar man is toehoorder bij alle optredens van Ria en hun twee eveneens klarinet spelende dochters. Het is belangrijk, dat hij achter Ria staat, zodat het thuis blijft marcheren als Ria naast haar baan van 4 dagen in de week van 17.00 tot 22.00 de ‘vrijwilligers hort’ op gaat. Ze vindt het heerlijk anderen enthousiast te maken voor muziek. Een gevleugelde uitspraak van haar vader was: “kinderen die samen muziek maken, maken geen ruzie”. Zo is het maar net! In haar werk met dementerende ouderen merkt Ria ook het belang van muziek. Taal gaat verloren, muziek niet. Voor haar is de levenscirkel daarmee rond.

Meer berichten

Shopbox