Kunstenares Anneke Hogenhout wordt bij het V1-monument geïnterviewd door Lonneke Gerritsen. Foto: Arjen Dieperink
Kunstenares Anneke Hogenhout wordt bij het V1-monument geïnterviewd door Lonneke Gerritsen. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

V1-monument in de belangstelling bij TV Gelderland

HARFSEN - Het moest één van de wonderwapens van Nazi-Duitsland in WOII worden: de V1, Vergeltungswaffe 1 (vernietingswapen 1) . Het waren vliegende bommen die vanaf een schans werden afgeschoten. In de gemeente Lochem waren enkele plekken waar de V1's werden gelanceerd richting Antwerpen. Omroep Gelderland maakte opnamen bij het monument ter nagedachtenis daaraan, gemaakt door Anneke Hogenhout.

Door Arjen Dieperink

Op de parkeerplaats van SV Harfsen komen twee auto's aanrijden. Een korte tijd later staat journaliste Lonneke Gerritsen op een betonnen plaat op de hoek van de Reeverweg en de Braakhekkeweg. Het duurt even voor zij haar camera heeft opgesteld. "Nog even de microfoon pakken", laat zij kunstenares Anneke Hogenhout weten. Een roze selfiestick komt te voorschijn. "Deze is eigenlijk van mijn dochter en is voor mij nu even handig om de microfoon op een veilige afstand te houden", laat ze weten. Een korte tijd later is alles in stelling gebracht voor de opname voor TV Gelderland. "Laten wij maar beginnen." Daarna richtte zij de microfoon op Anneke Hogenhout.

Anneke is een van de drie mensen die hebben meegedacht over een monument. Het initiatief voor het monument komt van de vereniging Plaatselijk Belang Harfsen-Kring van Dorth. Anneke Hogenhout kijkt in de richting van het monument en vertelt: "Links zie je de vorm van een V1 onder de hoek zoals deze werd afgevuurd. In het midden een vizier, om de hoop te symboliseren dat ze werden afgeschoten voor ze Antwerpen en omgeving konden bereiken." Wijzend naar rechts vervolgt ze: "Hier zie je de skyline van Antwerpen, het zijn gebouwen die tegenwoordig ook nog herkenbaar zijn. Onder andere het gemeentehuis."

Het monument is gemaakt van roestbruin cortenstaal en zou op 5 mei worden onthuld. Door de coronacrisis kon de onthulling niet plaatsvinden. Binnenkort zal er een informatiebord bij het monument worden geplaatst. Volgens de woordvoerder en penningmeester van Plaatselijk Belang, Jan Los, is op de plek van het monument nooit een V1 afgeschoten. "De geallieerde troepen waren hier al voor men deze lanceerplek helemaal klaar had. Iets verderop was er wel een lanceerplek in gebruik, maar daar konden we geen monument realiseren. De eigenaar van deze plek stond zeer positief tegenover ons idee."

Het monument is ook opgenomen in een fietsroute, die te vinden is via de app Routabel, verkrijgbaar in de App Store en Google Play. De formele onthulling vindt plaats zodra de coronasituatie het toe laat. De uitzending van het interview is inmiddels geweest, en terug te kijken via de website. Het is inmiddels op TV Gelderland geweest en terug te bekijken op: omroepgelderland.nl/media/36368/Monument-in-Harfsen-op-een-bijzondere-plek.

.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden