Paul Roodbol: "Het is een hobby voor de herfst- en wintermaanden. Foto: Arjen Dieperink
Paul Roodbol: "Het is een hobby voor de herfst- en wintermaanden. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Modeltreinen: hobby vol creativiteit en techniek

Meeste jongeren kiezen op oudere leeftijd een andere liefhebberij

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Paul Roodbol kan er met warmte over spreken, zijn modeltreinen. Het begon met een houten treintje, en nu heeft hij zo'n twintig vierkante meter spoor op zolder. Een hobby waar hij zijn creativiteit en veel techniek in kwijt kan.

Op de vraag hoe het allemaal begon, kijkt de 68-jarige Roodbol even strak voor zich uit en zegt: “Ga ik je laten zien, wacht maar even”. Hij loopt naar de deur, gaat de trappen op en komt zo’n twintig seconden later terug. Lachend legt hij een houten treintje op de keukentafel. “Dit was mijn eerste speelgoedlocomotief. Het heeft de tijd overleefd. Toen ik ouder werd ben ik gaan sparen om andere treintjes te kopen.”

Beurzen
Paul Roodbol vindt zijn hobby individueel ook al kan hij op beurzen zijn ideeën met andere liefhebbers delen. “Het mooie is dat je daar aan anderen kunt laten zien wat je kunt.” Op zolder wordt de impact van zijn hobby nog duidelijker. Zo’n twintig vierkante meter spoor, bergen, tunnels, wegen, verkeer en alles wat je in de werkelijke wereld zo tegen komt is er in miniatuur verwerkt.
“Vroeger had je een trafo met een knop. Hiermee kon je bepalen of de trein hard of zacht, voor- of achteruit ging rijden. Tegenwoordig is alles digitaal. “ Na enkele knoppen te hebben ingeschakeld begint in een hoek een mini-vuilnisauto geluiden te maken: “Alles kun je apart bedienen," Paul Roodbol bekijkt enkele afbeeldingen van zijn locomotieven die voorzien zijn van een nummer. Na dat nummer te hebben ingetoetst kan hij de betreffende locomotief aansturen. “Kijk die locomotief, de rookgenerator zorgt er voor dat er nu een wolkje vrijkomt, net als in het echt.”

Muurtje
Zijn enthousiasme en verhalen over zijn hobby worden groter naarmate hij meer systemen inschakelt. “Toen ik dit gedeelte van de zolder vol had heb ik een muurtje weggebroken en kon ik in de hoek nog verder uitbreiden. Het is eigenlijk een hobby voor de herfst- en wintermaanden. Na het eten ga ik dan enkele uren naar boven. Jammer genoeg zie je dat het aantal liefhebbers van deze hobby afneemt. Jongeren zijn er nauwelijks in geïnteresseerd”, zegt hij wanneer hij de stroom uitschakelt.
Roodbol bouwt niet alleen aan zijn spoor, hij verdiept zich ook in de geschiedenis. In zijn boekenkast staan meer dan tweehonderd boeken over diverse sporen. Hij trekt doelbewust een boekwerk uit de kast. “Hier kun je lezen over het spoor dat van Deventer via Laren en Lochem naar Borculo liep”. Behalve kennis over het Nederlands spoor bezit hij ook veel informatie over onder meer het Franse, Duitse en Amerikaanse spoor. In de vitrinekast bij de voordeur staat een tiental miniatuur-conducteurswagens uit diverse landen opgesteld.
Op de vraag hoe zijn vrouw zijn hobby vindt, kijkt hij richting Lise. “Die vraag is eigenlijk voor jou bestemd.” “Ach”. is haar reactie: ”Ik vind het prima. Wij hebben allebei onze hobby.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden