Odo Olthof staat op het perceel dat geklepeld is. Achter hem twee verschillende generaties boompercelen. Foto: Arjen Dieperink
Odo Olthof staat op het perceel dat geklepeld is. Achter hem twee verschillende generaties boompercelen. Foto: Arjen Dieperink

Boswachter Odo legt de bomenkap uit

Algemeen

Houtkap op Lochemse Berg leidt tot boosheid op social media

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Er wordt gekapt op de Lochemse Berg. Dat roept veel emoties op en leidt op Facebook tot de nodige polemieken. Maar Gelders Landschap en Kastelen, grotendeels eigenaar van de berg, zorgt daarmee juist voor verjonging en meer biodiversiteit, vertelt boswachter Odo Olthof.

"Kijk, dit is wel een oude kaart, tegenwoordig is alles digitaal, maar toch geeft het een mooi overzicht", zegt Odo Olthof als hij in zijn huiskamer de plattegrond van de Lochemse Berg uitrolt . "Het bos op de berg is in het verleden ontstaan door aanplant. Het zorgt voor houtproductie, recreatie, schoon water en schone lucht. En het legt CO2 vast."
Met warmte en passie vertelt Odo Olthof over ' zijn' berg, die rijk is aan geschiedenis. Zo liggen er twee voormalige schietbanen. Eén daarvan is op aanwijzing van Olthof zichtbaar vanaf de ingang van Bon'aparte, het pad schuin oplopend aan de rechterkant. Twee wallen omzomen een geul waar de leden van de schutterij zich opstelden. En aan het eind is de kogelvanger zichtbaar waar nu een beuk op groeit.

Percelen
"Op die manier rijden we de Lochemse Berg op. Ik zal je de plekken aanwijzen", zegt Olthof terwijl zijn ogen op de kaart turen. De berg is van oudsher verdeeld in percelen, elk met een andere eigenaar. De gleuven tussen de percelen gaven de begrenzing en de omvang weer. De meeste zijn uiteindelijk verkocht aan het Gelders Landschap en Kastelen. Ieder perceel had indertijd een eigen naam. Die benaming wordt nog steeds gebruikt en staat op de kaart aangegeven. Op de kaart staat in ieder perceel ook welke boomsoorten er geplant zijn. Na even zoeken wijst Odo Olthof twee bomen aan. "Deze grove den uit 1844 bij de Belvédère is kort geleden gekapt. Hier staat nog een grove den uit 1880. "
Een tiental minuten later rijdt Olthof met zijn voertuig over de Lochemse berg. Hij stopt even bij de voormalige schietbaan en wijst een boom aan waar een boommarter in zit. Bij de kruising gaat het links en weer direct links af, naar de Belvédère (VVV-eigendom), waar een bosuil huist. "Het slot hebben wij moeten vervangen omdat het vernield was.". De overblijfselen van de grove den uit 1844 liggen er nog.

Verjonging
De auto wordt gekeerd en Olthof rijdt over de berg richting Zwiepseweg. Halverwege stopt hij en stapt uit. Hij wijst aan: "Hier hebben wij geklepeld (bosfrezen). Zaden krijgen zo de kans om uit te lopen en er treedt verjonging op. Achter mij zie je twee verschillende percelen dennen. Aan de toppen kun je zien dat het voorste perceel jonger is dan het achterste. Dit doen wij bewust. In deze percelen rusten de reeën."
De auto rijdt verder richting het toegangspunt aan de Zwiepseweg. Aan de rand van het bos ligt een akker. Een houten paal geeft de grens aan. "Hier hebben wij bosbessen geplant, die doen het goed aan de bosrand en de bessen zijn voer voor de vogels. Achter de bosbessen zijn enkele rijen beuken neergezet."

MTB-route
Odo Olthof loopt met grote passen tussen de struiken door en komt uit bij mountainbikeroute. "De MTB-route over de Lochemse berg is één van de zwaarste. Vorige week is er nog een fietser gevallen. Die moest met de ambulance worden afgevoerd. Ten aanzien van de MTB-route zijn wij zeer streng. Er mag uitsluitend op de route worden gefietst. Als GLK kennen wij een zero-tolerancebeleid indien men van de route afwijkt."
De auto wordt weer gestart en na vijf minuten rijden verschijnt een bordje Twickel. Odo Olthof legt uit. "Voorheen pachtte GLK dit stuk bos van Twickel. Men heeft besloten om dat niet meer te doen en toen zijn deze bordjes er neergezet. Overigens ben ik ook boswachter, toezichthouder en Buitengewoon opsporingsambtenaar voor het bosgebied van Twickel."
Drie minuten later staan wij op de plek waar een tijdje geleden de Spaanse schans werd ontdekt. "Hier mogen geen bezoekers komen. Men is aan het bekijken of dit in de toekomst mogelijk is. Maar de omtrek van de Spaanse schans is goed zichtbaar." Het uitzicht over Lochem vanaf deze plek zal vierhonderd jaar geleden wel mooi zijn geweest. Maar nu niet meer: de bomen benemen het zicht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant