Gerard Zoetbrood is de nieuwe maker van de Zutphense mosterd.
Foto: Henk Derksen
Gerard Zoetbrood is de nieuwe maker van de Zutphense mosterd. Foto: Henk Derksen

Zutphense mosterd weer terug in de Achterhoek

Algemeen

ZUTPHEN - De Zutphense mosterd is terug in de Achterhoek. Na 25 jaar in Zeeland te zijn gemaakt is hij terug op Achterhoekse bodem. Het 130 jaar oude familierecept is nu in handen van mosterdmaker Gerard Zoetbrood.

Door Alize Hillebrink

“Mosterd van de Zutphense Cornegoor Mosterdfabriek” prijkt op het etiket. De fabriek uit 1892 bestaat niet meer, maar de mosterd wordt nog steeds gemaakt. Volgens oud-eigenaren Adriaan en Nico Castermans gaat er niets boven de Zutphense mosterd. Hun overgrootvader, Reinier Cornegoor, startte in 1892 met de ‘Cornegoor Drankenhandel en Mosterdfabriek BV’ aan de Waterstraat “Een van zijn dochters trouwde met een Castermans en dat was mijn grootvader,” vertelt Adriaan Castermans. “Mijn vader nam het bedrijf over en daarna kwamen mijn broer en ik in het bedrijf.”

Familierecept
Toen in de jaren ’90 het productieproces van de mosterd niet meer aan de eisen van de Keuringsdienst van Waren kon voldoen, gingen de broers op zoek naar een nieuwe producent. Enigszins uit de buurt, werd ‘Van TON’ gevonden in Zierikzee. Castermans: “Ton had een groot bedrijf, gespecialiseerd in mosterd en mayo.”

Ton maakte de afgelopen 25 jaar de mosterd volgens het aloude familierecept, tot het bedrijf vorig jaar werd verkocht aan een bedrijf in België. Daar waren de Castermans niet zo blij mee. “We werden verplicht veel grotere hoeveelheden af te nemen, omdat het anders niet rendabel was.” Op zoek naar een nieuwe producent kwam algauw Mosterdmakerij de Braakhekke in Harfsen in beeld. “Een oerdegelijk Achterhoeks bedrijf. Ik stond ervan te kijken hoe leuk.”

Unaniem
De man achter de Braakhekke is Gerard Zoetbrood. Met liefde en passie maakt hij sinds 2012 diverse mosterds en andere producten. Zoetbrood: “Toen de Castermans bij me kwamen met het receptuur zag ik het direct zitten.” Maar, er moest wel eerst worden geproefd en gekeurd. Zoetbrood: “Op basis van het recept heb ik een aantal variaties gemaakt en de broers laten proeven.” Castermans vertelt: “Uit de zes monsters pakten mijn broer en ik allebei dezelfde eruit.” De broers waren volgens Zoetbrood lovend en de keuze was unaniem. “Het is een fantastisch product,” zegt Castermans. “De smaak is gelijk aan de originele.”

Ambachtelijk
Mosterdmaker Zoetbrood is een man waar de passie vanaf straalt. “Ik maak mosterd op ambachtelijke wijze; het is een arbeidsintensief proces, maar ik doe het met veel plezier.” Al roerend in de pan vervolgt hij: “Van zaad tot de mosterd duurt een week. Het is een proces van samenstellen, inweken, malen, wachten en nog een keer malen. De clou zit ‘m erin dat de verschillende smaken in elkaar over moeten gaan.”

Volgens Zoetbrood hebben de grondstoffen tijd nodig om op smaak te komen. “Ze moeten een huwelijk met elkaar aangaan. Fabrieken hebben daar geen tijd voor.” De kwaliteit en de smaak zijn volgens hem voor 99,9 procent gewaarborgd. “Door de oogst kan het soms iets afwijken, het blijft een natuurproduct.” Castermans is blij met het eindresultaat: “Met Zoetbrood is het ambacht weer terug en is de Zupthense mosterd weer met recht een streekproduct te noemen.”

En dan nu de hamvraag: Wat maakt de Zutphense mosterd zo speciaal? “Zutphense mosterd is een fijne pittige mosterd,” zegt Zoetbrood. “Doesburgse mosterd is zuriger en neutraler en heeft meer hele zaden. Zutphense mosterd vliegt je neus in, daar staat de Zutphense mosterd om bekend.” Tot slot zegt hij: “En zo’n eeuwenoud recept heeft natuurlijk iets speciaals.”

Zutphense mosterd is verkrijgbaar bij de volgende adressen
Albert Hein De Brink, Noten & Zo, Tijdschriftenhandel De Berkel, De Zuivelhoeve aan de Beukerstraat, Jumbo Leesten, Slagerij Gelderblom in Warnsveld, Vishandel Waninge in Lochem en Landwinkel & Bloembinderij de Winde in Harfsen. Café-restaurant ‘Bij den Open Haard’ heeft zelfs Zutphense mosterdsoep op de dinerkaart.

Geïnteresseerde leveranciers kunnen contact opnemen met distributeur Van Blanken Dranken, rblanken1939@kpnmail.nl of tel. 06 12065833.

Mosterd van de Zutphense Cornegoor Mosterdfabriek. 
Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant