Zonnepark Armhoede in Lochem in bedrijf

Eigenaar TPSolar betrok buurt bij aanleg en inrichting

LOCHEM - Lochem heeft zijn eerste grote zonnepark: Armhoede, op de gelijknamige voormalige vuilstort. Half mei werd het operationeel, door aansluiting op het hoogspanningsstation van Liander aan de Kanaaldijk.

Na de nodige tests levert het zonnepark nu officieel groene stroom aan het net. Met ruim 23.000 zonnepanelen wordt 8,9 megawattpiek elektriciteit opgewekt. Dit staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van zo’n 2.500 huishoudens.
René Hendriks, directeur van TPSolar is blij dat het zonnepark is aangesloten, al ging er logischerwijs behoorlijk wat werk aan vooraf. “Het bouwen van een zonnepark op een gesloten stortplaats is een complex proces”, licht hij toe. “Armhoede is een ‘afvalberg’, die ruim 25 meter boven het omringende landschap uitsteekt. De stortplaats is afgedekt met een aantal lagen, en heeft allerlei leidingen en voorzieningen, die absoluut intact moeten blijven, zowel tijdens als na de bouw.”

Ervaring
Eerder realiseerde TPSolar al een zonnepark op een stortplaats in Dordrecht. Voor een beoogd zonnepark op een stortplaats in Uden beschikt TPSolar inmiddels over de vergunning. “We hebben inmiddels aardig wat ervaring met het realiseren van zonneparken op vuilstorten, maar elk project is anders”, zegt Hendriks. “Ik ben blij dat wij in Lochem, samen met verschillende experts en belanghebbenden, dit project succesvol hebben kunnen realiseren”.
De bouw van Zonnepark Armhoede begon in september vorig en was na ongeveer drie maanden afgerond. De netaansluiting liet echter langer op zich wachten. De kabel die loopt van het zonnepark naar het hoogspanningsstation van Liander aan de Kanaaldijk had eigenlijk in december al aangesloten moeten zijn. Door verschillende tegenslagen in de vergunningverlening en in de afstemming met Rijkswaterstaat liep de planning uiteindelijk fors uit.

Geschikte locatie
Een vuilstort wordt vaak gezien als geschikte locatie voor een zonnepark, omdat er op deze manier 'nuttig' gebruik wordt gemaakt van gronden die ooit een plek waren om afval kwijt te raken. Zo zag gemeente Lochem het ook. Wethouder Henk van Zeijts is de portefeuillehouder voor onder meer het thema duurzaamheid. “Nederland heeft een flinke opgave om schone energie op te wekken en dat betekent dat ook in onze gemeente meer zonneparken en windmolens zullen komen,” legt Van Zeijts uit. “Het is echter niet makkelijk om deze een plek te geven. Het zonnepark op Armhoede is een voorbeeld van slim omgaan met ruimte: schone energie opwekken op een voormalige vuilstort”.
Veel vuilstorten liggen echter te ver van een elektrische aansluiting, zijn nog niet (volledig) gesloten, of zijn in oppervlakte te klein om de grote extra kosten terug te kunnen verdienen. “Als je er op die manier naar kijkt vallen helaas heel wat storten al op voorhand af”, zegt Hendriks. “Dat maakt het dus extra bijzonder dat wij drie van deze projecten kunnen doen.”

Oog voor de omgeving
Ook naast of nabij locaties zoals voormalige vuilstortplaatsen wonen mensen. “Waar ook in Nederland je iets wilt gaan realiseren, je zit vaak letterlijk in iemands achtertuin”, legt projectontwikkelaar Stephan Roijers van TPSolar uit. “In eerste instantie is er daarom weerstand, al helemaal in landelijke gebieden. Dat betekent dat je goed met mensen in gesprek moet blijven, dat je open moet staan voor wat zij willen en dat je ze de kans moet geven om aan het idee te wennen”.
Via informatieavonden en buurtbijeenkomsten zijn omwonenden geïnformeerd en werden zij betrokken bij de inrichting en aanleg. Zo deed op verzoek van de buurt van Armhoede TPSolar een forse extra investering in groenaanleg. Op deze manier werd ervoor gezorgd dat er het hele jaar zo min mogelijk zicht is op de panelen. TPSolar heeft ook in verregaande mate transparantie gegeven over vooronderzoeken en veiligheidsaspecten.

Officiële opening
In de afgelopen maanden heeft een lokaal hoveniersbedrijf tientallen bomen en duizenden struiken aangeplant rondom het zonnepark. Op het bovenvlak van de ‘berg’ is bijna 1 hectare aan bloemrijke kruiden ingezaaid. In juni worden daar ook nog acht grote bijenhotels bij geplaatst, die TPSolar zelf heeft ontwikkeld en laat bouwen in een sociale werkplaats. “We willen uiteraard nog een echte feestelijke opening van het zonnepark organiseren”, zegt René Hendriks. “Of dat nog voor of pas na de zomer gaat gebeuren hangt natuurlijk vooral af van de corona-situatie”. Na de zomer start TPSolar ook met de bouw van een tweede zonnepark in Lochem, aan de Kanaaldijk.

Vandebron
De stroom van Zonnepark Armhoede wordt geleverd aan energiemaatschappij Vandebron. Inwoners van Lochem en overige geïnteresseerden kunnen via deze energiemaatschappij groene stroom van dit zonnepark afnemen. Nieuwe klanten krijgen 100 euro korting op hun eerste jaarafrekening. Aanmelden kan via onderstaande link.


https://bit.ly/3bZZ9IO

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden