Eén op de twaalf Nederlandse kinderen kan niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Foto: PR
Eén op de twaalf Nederlandse kinderen kan niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Foto: PR

Stichting Leergeld harder nodig dan ooit

Corona drukt nog meer gezinnen met kinderen armoede in

LOCHEM - Door de corona-crisis dreigt een nieuwe grote groep mensen in de financiële problemen te raken. Onder hen bevinden zich veel gezinnen met kinderen. Zij staan er echter niet helemaal alleen voor: Stichting Leergeld springt bij en zorgt ervoor dat hun kinderen gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn terechtkomen. Met de Landelijke Leergeld Dag, jaarlijks op 1 juni vraagt de stichting aandacht voor haar werk.

In Nederland leeft één op de twaalf kinderen in armoede. Zij kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Via 108 lokale stichtingen (en één partner), die samen actief zijn in 74 procent van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunt zij ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging.
In 2019 konden dankzij Stichting Leergeld 126.838 kinderen uit minimagezinnen onbezorgd meedoen. Stichting Leergeld Lochem heeft in de eigen gemeente 172 van deze kinderen ondersteund. Om gezamenlijk nog meer kinderen nog beter te bereiken werkt Stichting Leergeld samen met Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job binnen het samenwerkingsverband Sam&.

Laptops
Dat Stichting Leergeld snel kan handelen bleek de afgelopen twee maanden wel. De organisatie verspreidde samen met hun lokale netwerken ruim 8.000 laptops en tablets onder kinderen die voor het noodzakelijke thuisonderwijs niet over zo'n apparaat beschikten. De lokale stichtingen konden snel schakelen tussen gemeenten, bedrijfsleven en donateurs en vanuit het landelijk bureau konden subsidiegelden van het ministerie van SZW worden ingezet. In de gemeente Lochem heeft Stichting Leergeld Lochem op deze manier zestien laptops/tablets kunnen verspreiden.

Corona-gevolgen
Als gevolg van de corona-crisis dreigt een grote groep mensen door een terugval in inkomen in financiële problemen te raken. Daar zijn ook veel gezinnen bij, waarvan de ouders werk(t)en als zelfstandige, flex- of seizoen-werkers. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen en meedoen met andere kinderen. Die ondersteuning bieden wij. Voor de ouders betekent dit in ieder geval een zorg minder”, aldus Gaby van den Biggelaar, directeur van Leergeld Nederland. “We denken dat veel van deze gezinnen Stichting Leergeld nog niet kennen óf niet beseffen dat ook zij in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning. We willen deze gezinnen nu laten weten dat wij er ook voor hen zijn!”

Landelijke Leergeld Dag
Elk jaar wordt op 1 juni de Landelijke Leergeld Dag gehouden, waarop er aandacht is voor het werk van de stichting. Normaliter wordt er ergens in het land een bijeenkomst georganiseerd, maar in deze corona-tijd vindt de Dag plaats op de sociale media. Op 1 juni doet Stichting Leergeld via sociale media een oproep aan álle gezinnen met kinderen die kampen met geldgebrek, óók aan die gezinnen die juist nu in de financiële problemen zijn geraakt. Stichting Leergeld Lochem roept met name ouders uit de gemeente op om zich te melden voor ondersteuning. Dat kan via onderstaande website van de Lochemse afdeling of via de website van Sam&.
Om nog meer gezinnen bekend te maken met haar ondersteuningsaanbod zet Stichting Leergeld in op nieuwe strategieën. Zo werkt zij op dit moment samen met ambassadeur Paul van Loon aan een schoolmusical voor groep 8 met een maatschappelijke boodschap over sociale uitsluiting. Via die schoolmusical hoopt zij in één klap scholen, ouders en kinderen te bereiken. Vanaf september 2020 kunnen basisscholen deze musical online bestellen.
Meer informatie over de Landelijke Leergeld Dag is te vinden op de derde website.


www.leergeldlochem.nl
samenvoorallekinderen.nl/ouders
leergeld.nl/landelijke-leergeld-dag/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden