Henrike Oosterkamp-Siebers met haar haakwerk. In haar handen de setjes voor de mondkapjes. Foto: Arjen Dieperink
Henrike Oosterkamp-Siebers met haar haakwerk. In haar handen de setjes voor de mondkapjes. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Henrike haakt voor het goede doel

Lochemse huismoeder bedenkt mondkapjes-beschermers

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - Mondkapjes worden momenteel veelvuldig gebruikt om overdracht van het corona-virus te voorkomen. Met als groot nadeel huidirritatie achter de oren door de bevestigingsmaterialen, vaak elastiek. Maar de Lochemse Henrike Oosterkamp-Siebers heeft daar een haakbare oplossing voor gevonden.

De schuttingdeur naar de tuin gaat open. "Onze deurbel is stuk", verontschuldigt Henrike Oosterkamp zich terwijl ze de deur achter zich sluit. In de tuin staat een tafel vol gehaakte mutsen, beestjes en oorbeschermers. Ze heeft er al een paar honderd van weggegeven.
Henrike's leven is volslagen veranderd sinds ze begon met werken, als communicatie-generalist in de e-marketing. "Ik verdiende toen zeer goed, maar het werk gaf helaas geen bevrediging. Uiteindelijk ben ik in Thailand als vrijwilliger bij de olifantenopvang gaan werken. Verwaarloosde olifanten werden daar opgevangen en ik voelde mij daar op mijn plek." Toen haar ouders haar daar kwamen opzoeken overleed haar vader echter, al op de tweede dag van hun weerzien."Ik ben daarna weer naar Nederland teruggekeerd."
Uiteindelijk kwam Henrike in Lochem te wonen waar zij haar man leerde kennen. "Toen we onze zoon kregen besloot ik thuis te blijven. Huismoeder zijn vind ik mooi en ik ben toen uitgebreid gaan haken. En wat je hier ziet geef ik allemaal gratis weg." Ze pakt een gehaakte muis uit een glazen pot en laat die zien: "Deze muis is bedoeld voor baby's die in een couveuse liggen. Ze kunnen eraan friemelen en zo voorkom je dat ze aan de slangetjes zitten. Ik wil de ouders zoiets als een geluk meegeven, net als ik het met mijn kind heb."
Naast haar staat een kunsthoofd met een gehaakte muts. "Deze is geschikt voor vrouwen van wie het haar door een chemokuur is uitgevallen." Ook ontvangt ze via Facebook regelmatig schrijnende verzoeken om iets speciaals te haken, zoals een troostpop voor een kind van twee jaar dat strijdt tegen kanker.

Mondkapjes
Haken zit bij Henrike Oosterkamp in het bloed. Als laatste laat ze haar 'uitvinding' zien: gehaakte strips met knopen, ter bescherming van de huid achter de oren bij het dragen van mondkapjes. "Deze maak ik voor de zorg. Door het langdurig moeten dragen van die kapjes begint het te irriteren. Om dat te voorkomen heb ik dit gehaakt." De setjes worden door Henrike op aanvraag gratis verstrekt. "Ik heb al setjes weggegeven aan Gudula, Hoge Wide, en buurt- en thuiszorg in Lochem. "Ook naar andere plekken in het land, onder meer Zutphen, Almen, Alkmaar en Ootmarsum zijn er al setjes verzonden." Op de vraag hoeveel ze er al heeft opgestuurd kijkt Henrike even voor zich uit. "Eigenlijk geen idee. Het zijn er meer dan tweehonderd."
Voor haar haakwerk krijgt ze steun van vrienden en bekenden. "Met regelmaat krijg ik donaties, zoals laatst een zak vol knopen. Op die manier blijven voor mijzelf de kosten laag."
Uitgehaakt is Henrike nog lang niet. Op facebook is zij te vinden onder HenrikaHaakt. Info via e-mail: HenrikeHaakt@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden