Reinier Bakker in de oefenruimte waar hij regelmatig te vinden was. Foto: Arjen Dieperink
Reinier Bakker in de oefenruimte waar hij regelmatig te vinden was. Foto: Arjen Dieperink

Fysiotherapeut Reinier Bakker neemt afscheid

LOCHEM - Zijn collega's van Fysiotherapie de Brug hadden ter voorbereiding op zijn afscheid het interview geregeld. Zelf wist Reinier Bakker nergens van behalve dat zijn volgende cliënt, die onder een valse naam stond ingeschreven, klachten had.

Door Arjen Dieperink

Met ferme stappen kwam fysiotherapeut Reinier Bakker (66) de wachtkamer van Fysiotherapie de Brug inlopen en schoot in de lach toen hij zag dat uw verslaggever op hem zat te wachten. "Ik had het kunnen weten", was zijn reactie. "Kom mee, koffie?".

In zijn behandelkamer hangen foto's van Lochem van twintig bij dertig groot afgedrukt. Op ansichtkaartformaat waren er foto's van Lochems weleer voorgezet. Op zijn bureau een elektrische boormachine en nog ander gereedschap. "Ik ben hier nog aan het klussen, dat mag ik graag doen", verontschuldigde Reinier. Reinier Bakker is al meer dan vier decennia fysiotherapeut, maar binnenkort laat hij dit voorgoed achter zich.

De geboren IJmuidenaar zag in zijn jeugd dat de fysiotherapie in opkomst was. Het was toen zeer populair in de sportwereld, Bakker somt enkele sportfysiotherapeuten uit die tijd op. "In mijn tijd kon je met de MULO nog naar de fysiotherapieopleiding. Ik volgde deze aan de Haarlemse Academie Fysiotherapie." Na zijn studie zou militairendienst volgen. Bakker koos voor vervangende dienstplicht en deze verrichtte hij bij de Noletstichting Katholiek Ziekenhuis in Schiedam.

Na zijn vervangende dienstplicht bleef hij nog kort in dienst van het ziekenhuis. Tijdens een cursus kwam hij Jan Haker tegen. Haker had aan de Zwiepseweg in Lochem zijn fysiotherapiepraktijk . "Jan en Hetty Haker belde mij op of ik zijn praktijk niet wou overnemen,kort daarna ben ik in Lochem gekomen.

In 1985 verhuisde de praktijk van de Zwiepseweg naar de Zuiderwal 16 en in 1993 volgde de verhuizing naar de Frans Halslaan, naast de apotheek. Vanaf 2006 is de fysiotherapie gevestigd aan de Haalmansweg. In 2016 deed Reinier Bakker de praktijk over aan Niek ten Dam en Jannet de Haan - Ekkelenkamp.

Tijdens een interview in 2018 liet Bakker weten dat hij nog drie jaar in zijn vak wenste door te gaan, toch sluit het fysiotherapieboek nu in 2020. "Het is een boeiend en afwisselend beroep maar er zijn meer mooie dingen in het leven. Ik mag graag klussen en fietsen of met een tentje ergens, samen met mijn vrouw, naartoe gaan. Wij hebben kleinkinderen en er zijn weer twee op komst, daar kunnen wij nu ook meer aandacht aan schenken. Ik ben niet altijd gemakkelijk. Om de zo'n vijf jaar vond ik het wel weer tijd voor een verandering in het bedrijf. Dat kon een verhuizing zijn maar ook een cursus of iets anders. Regelmatig was er een schrikreactie van 'daar heb je Reinier weer."

De laatste verandering is zijn vertrek op 25 juni. Over hoe zijn afscheid eruit zal zien, wordt de vertrekkende fysiotherapeut in het ongewisse gelaten. "Mijn vrouw zei, reken er maar op dat je niet ongemerkt vertrekt. Ik wacht wel af."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden