Wim Raanhuis. Foto: Roel Hendriks
Wim Raanhuis. Foto: Roel Hendriks
De Vrijwilliger Centraal

'Vrijwilligerswerk is waardevol voor jezelf en je omgeving'

Algemeen

LOCHEM - Wim Raanhuis wil aan het eind van het gesprek nog wel iets kwijt: "Ik heb in mijn werkzame leven veel leidinggevende functies gehad, maar nergens heb ik zoveel voldoening en waardering ondervonden als in het vrijwilligerswerk". Bij de Vereniging Het Stadshuus in Lochem voelt de voormalig directeur bij de Rabobank zich als penningmeester/kartrekker als een vis in het water.

Door Roel Hendriks

Toen er in Lochem geruchten de ronde deden dat het gemeentebestuur gerede plannen had om in het leegstaande gemeentehuis aan de Markt appartementen en winkels te realiseren, besloten enkele verontruste inwoners van Lochem actie te ondernemen. De handtekeningenactie voor het behoud van het gemeentehuis kreeg zoveel bijval dat het gemeentebestuur instemde met het ontwikkelen van een alternatief plan.

Het initiatief leidde er toe dat vijf jaar geleden de Vereniging Het Stadshuus werd opgericht die in het voormalige gemeentehuis een sociaal-cultureel centrum wilde vestigen. Het plan was dermate goed onderbouwd dat het gemeentebestuur ermee instemde en het oorspronkelijke plan introk.

Peter van Waveren Hogervorst wist Wim Raanhuis over te halen om middels een bestuursfunctie mede leiding te geven aan de nieuwe vereniging. Raanhuis’ jarenlange ervaring als manager en directeur bij verschillende financiële instellingen maakte hem uitermate geschikt voor het penningmeesterschap. Zijn betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de vereniging blijkt verschillende malen tijdens het gesprek als hij bevlogen vertelt over het financiële beleid. "We begonnen met 0 euro en hebben nu een begroting van ruim 130.000 euro", stelt hij tevreden vast. Daarbij benadrukt Raanhuis dat het bestuur als doelstelling heeft om alles te doen zonder exploitatiesubsidie, maar hij realiseert zich ook dat daar wel een uitgekiend financieel beleid bij past. "Dit is alleen mogelijk doordat wij als vereniging een beroep kunnen doen op de inzet van niet minder dan zestig vrijwilligers en doordat wij inkomsten genereren uit de verhuur van een aantal vertrekken in het gebouw."

Het Stadshuus wordt wel ‘de Huiskamer van Lochem’ genoemd. "Wij willen zo laagdrempelig mogelijk aan startende ondernemers en sociaal-culturele instellingen mogelijkheden bieden om hier activiteiten te ontwikkelen. Daarnaast verhuren wij zalen aan koren, dansgroepen en voor vergaderingen en lezingen zoals bijvoorbeeld lezingen van het Historisch Genootschap. De opsomming van activiteiten in het Stadshuus lijkt eindeloos, want Raanhuis wil ook graag nog het belang aankaarten van de muziekochtenden, het 'Breek de Week-diner', de sjoelmiddagen en de exposities waar mensen laagdrempelig gebruik van kunnen maken.

Gaandeweg het gesprek blijkt hoe belangrijk het vrijwilligerswerk voor Wim Raanhuis is. “De intermenselijke contacten, de verantwoordelijkheid die je waar moet maken, het is echt heel waardevol, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving”. En zoals het een goed bestuurder betaamt, maakt Wim Raanhuis graag van de gelegenheid gebruik af te sluiten met een wervende oproep: “Wij, als Vereniging Het Stadshuus, hebben het gebouw en de faciliteiten. Vanaf 1 juni zijn we weer open. Burgers van Lochem, maak er gebruik van!”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant