Henk Groeneveld is voorzitter van Njord. Foto: Marieke Post
Henk Groeneveld is voorzitter van Njord. Foto: Marieke Post
DE VRIJWILLIGER CENTRAAL

Henk bekijkt de wereld graag vanaf het water

De Berkel wint de afgelopen jaren aan populariteit. Het mooie weer én de door corona gesloten zwembaden maken dat de rivier soms aandoet als een recreatieplas met bootjes en zwemmers. Bij de Lochemse Kanovereniging Njord weten ze de Berkel al lange tijd op waarde te schatten. Verscholen in een hoekje van de Hoeflingweg is sinds 40 jaar het gezellige clubhuis gevestigd. Daar spreek ik Henk Groeneveld, voorzitter van Njord.

Door Marieke Post

Wat maakt dat je 25 jaar lid blijft van een vereniging én al die tijd actief bent als vrijwilliger? Henk geeft een helder antwoord. “Dat is toch de charme van het verenigingsleven. De verschillende mensen die je ontmoet en de sociale contacten die je zo opbouwt.”

De liefde voor het kanoën heeft er natuurlijk ook mee te maken. “Je bent op het water, midden in de natuur en je ziet de wereld op een heel andere manier. Of het nu de Wieden zijn, de Biesbosch of de grachten van Amsterdam, het blijft prachtig om te zien”.

Henk, in het dagelijks leven long- en oncologieverpleegkundige, kwam 25 jaar geleden bij Njord terecht via zijn partner Lidy die hij leerde kennen tijdens - hoe kan het ook anders - een kanovakantie. Njord ervaart hij als een gastvrije vereniging, waar iedereen zichzelf kan zijn maar zonder verplichtingen. “Er zijn mensen die alleen hun kano stallen maar ook leden die meedoen met alle activiteiten. De nadruk ligt op toertochten maar er is ook een groepje dat zich bezighoudt met wildwatervaren, brandingvaren of zeekanoën.”

Henk startte in de toercommissie, bleef daarna dertien jaar penningmeester en werd drie jaar geleden voorzitter. “Voorzitter zijn bij Njord is op zich geen zware job. De commissies en de andere bestuursleden binnen de vereniging regelen hun eigen zaakjes goed. De voorzitter zorgt dat alles soepel blijft lopen en doet bijvoorbeeld de contacten met andere organisaties." Meer tijd is Henk kwijt met de jaarlijkse kanoclinic voor beginners die in juni start. “Het organiseren en het leiden van de lessen vraagt de meeste aandacht. En dit jaar het opstellen van een corona-protocol zodat de clinic zoals altijd kan starten in het openluchtbad in Vorden.”

Henk blijkt vrijwilliger in hart en nieren met een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Naast zijn inzet bij de kanovereniging traint hij wekelijks een damesteam en de trimmers bij een sportclub. Zoals hij het zelf zegt: “De boel moet wel blijven draaien”. Het mag duidelijk zijn dat dat bij Njord met Henk wel lukt.

Wil je de charme van de Berkel eens ervaren? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@lkv-njord.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden