Jan Kaak. Foto: PR
Jan Kaak. Foto: PR

De Achterhoekse economie weer in beweging krijgen

Algemeen

ACHTERHOEK - De coronacrisis heeft een enorme impact op ook de Achterhoekse economie. 8RHK wil de boel weer in beweging krijgen. Met het delen van informatie en concrete acties.

Door Mark Ebbers

Sinds de uitbraak van het coronavirus delen Achterhoekse ondernemers vragen, oplossingen en kennis met elkaar op www.achterhoekverbindt.nl. Initiatiefnemers zijn CIVON, VNO-NCW Achterhoek, RCT Gelderland, SIKA (Samenwerkende Industriële Kringen) en 8RHK ambassadeurs. Inmiddels is men vele ervaringen en thema’s rijker en ontwikkelt achterhoekverbindt.nl door: van kennisdelen naar een actiegerichte aanpak om samen de crisis beter aan te kunnen. Naast ondernemers sluiten ook overheid en onderwijs aan. Tien actiepunten zijn de komende tijd de rode draad.

De actiepunten zijn: regionale inbedding van financiële steun, fysieke toegankelijkheid van bedrijven en andere organisaties, maximaal ondersteunen van het onderwijs, internationaal (personen)verkeer, collegiaal doorlenen van personeel, omgang met personeel, gedragslijnen, herwinnen van vertrouwen, beheersen van mensenstromen en openbaar vervoer, en tenslotte ondersteunen retail, horeca en de vrijetijdssector.

Jan Kaak, ondernemer en voorzitter van de thematafel Smart werken en Innovatie, aan het woord. Over bedrijvigheid in de Achterhoek aan de gang houden in deze coronatijd.

“Al gauw na het begin van de coronacrisis en de lockdown zijn we begonnen met een dagelijkse videopodcast. We gingen in gesprek met ondernemers, soms 1 op 1, soms met meerdere mensen tegelijk. Er ontstonden discussies. Compilaties daarvan zijn te bekijken op de website www.achterhoekverbindt.nl. Na een paar weken hebben we een inventarisatie gemaakt van welke punten vaak aan de orde kwamen. We kwamen tot achttien punten. Zaken waar over gepraat werd, maar waar eigenlijk nog niets mee gedaan werd. Toen hebben we die punten voorgelegd aan bedrijven en aan enkele van onze thematafels. Op basis daarvan zijn we tot de lijst van tien actiepunten gekomen.”

Groen is gaon
Als een van de aan 8RHK verbonden projecten noemt hij ‘Groen is gaon’. “Met emblemen kunnen bedrijven laten zien dat ze veilig toegankelijk zijn. Het is een van de manieren waarop we de Achterhoekse economie, eigenlijk de hele samenleving weer op gang willen krijgen.” ‘Groen is gaon’ is meer dan alleen het versturen van een pak stickers met pictogrammen naar bedrijven. “Het is ook een handreiking, anderen kunnen leren van de tips en tricks die we verzameld hebben. We helpen daarmee bedrijven en mensen om veiligheidsprotocollen in te voeren.”

Doorlenen
Een ander voorbeeld dat Kaak graag aanhaalt is het collegiaal doorlenen van medewerkers. “We willen vraag en aanbod bij elkaar brengen. Veel bedrijven hebben nu niet genoeg werk voor hun vakmensen, maar ze willen ze eigenlijk ook niet kwijt. Die medewerkers kunnen dan worden uitgeleend aan andere bedrijven waar ze soms om mensen zitten te springen. In verschillende branches gebeurt het al, in de maakindustrie vooralsnog minder. We willen het trouwens niet zozeer per branche, als wel per regio aanpakken. Iemand met twee rechterhanden kan eigenlijk overal terecht. We willen mensen behouden voor de regio.”

Stageplekken
Op onderwijsgebied, met name mbo en hbo, hamert hij op het belang van stageplekken in de Achterhoek. “Bedrijven zijn momenteel huiverig met het aanbieden van stageplekken. En dat heeft grote gevolgen: voor studenten, scholen en bedrijven. We willen bedrijven motiveren de deuren open te zetten voor studenten, natuurlijk wel met goede afspraken rond veiligheid. Scholen zitten nu echt vaak met de handen in het haar. Het is van groot belang dat studenten zoveel mogelijk hun studie of studiejaar kunnen afronden. Bovendien, met Smarthub Achterhoek profileren we ons al een tijdje als dé stage- en afstudeerregio van Nederland. Dit non-profit samenwerkingsproject van 170 Achterhoekse organisaties wordt nu extra kracht bijgezet om de deuren open te houden voor jong talent. Het is geweldig om te zien dat we zoveel actuele vacatures kunnen presenteren op www.smarthub.nl/vacatures.”

Naoberkrediet
Als laatste voorbeeld haalt Kaak de financiële steun aan bedrijven aan. “Ondanks de noodregelingen die er zijn, vinden bedrijven het vaak moeilijk om steun te vinden. We willen een regionaal loket gaan openen. Een eerste stap is het helpen van ondernemers om te voldoen aan de voorwaarden voor een aanvraag. Mochten ze ondanks dat toch geen financiële steun krijgen, dan kunnen we zelf financiering optuigen. Daarbij willen we bedrijven andere bedrijven financieel laten steunen. We noemen het naoberkrediet 2.0, de opvolger van het naoberkrediet dat in 2008 ontstond tijdens de bankencrisis, een regeling waarmee we destijds meer dan tweehonderd werkplekken hebben behouden. We willen nu groepen bedrijven neerzetten, ze elkaar laten ondersteunen. Bedrijven zullen vaak hun businessmodel moeten aanpassen, en dat is lastig. Maar als ze met andere bedrijven in een traject zitten, gaat dat vaak makkelijker.”

www.8rhk.nl

www.achterhoekverbindt.nl

www.groenisgaon.nl

www.smarthub.nl/vacatures

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant