Eef Duvigneau (l.) en Seher Boya scheppen de bekers vol. Foto: Arjen Dieperink
Eef Duvigneau (l.) en Seher Boya scheppen de bekers vol. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Actie 'Soep op de stoep' smaakt naar meer

Algemeen

LOCHEM - Het ruikt lekker naar soep als de deur van Lonely Lochem aan het Groene Kruisstraatje opengaat. Het is woensdag, de actiedag voor 'Soep op de Stoep'.

Door Arjen Dieperink

In de keuken van Lonely Lochem staat Eef Duvigneau rustig in de soep te roeren. Zij heeft er dan al enkele uren in de keuken op zitten. Het vlees had ze thuis al klaargemaakt. "Ja, rundvlees moet je lang laten sudderen en ook de balletjes moet je op tijd klaarmaken", zegt ze als ze de lepel voor de zoveelste keer door de soep haalt.
Seher Boya komt de keuken binnenlopen. Als opbouwwerker van Stichting Welzijn Lochem (SWL) ondersteunt ze de activiteit. "Iedereen was druk bezig met het bedenken van ideeën en initiatieven. Natuurlijk staan wij van SWL er altijd voor open om die te ondersteunen en te omarmen. Zo hebben wij in samenwerking met Lonely Lochem en de Stichting Repair Café, de 'Soep op de stoep"-actie bedacht."

Naoberschap
Boya verwijst naar de saamhorigheid in deze corona-crisistijd. In eerste instantie begon de actie in de kern van de de stad Lochem. Later is deze uitgebreid naar Gorssel. Terwijl Seher Boya de kartonnen bekers uitpakt legt ze het verder uit. "Er stond een oproep op de faceboekpagina 'noaberschap in de Achterhoek' waar buren elkaar helpen: kook een pannetje soep extra om bij kwetsbare buren voor de deur te zetten. Dit idee vonden wij zo mooi, dat wij het in de gemeente Lochem ook zijn gaan doen. Voor dit initiatief hebben wij de samenwerking met de Stichting Lonely Lochem gezocht voor het gebruik van hun keuken.
Vanuit de Stichting Repair Café Lochem sloot Eeff Duvigneau-Pfeijffer zich aan en uit Team Ed werkte Denise de Jong-Wils mee. De adressen van bewoners uit de gemeente Lochem werden verstrekt door onder meer Bezielend Inspiratie Centrum, Het Baken en Stichting Welzijn Lochem. De laatste maand werd door de Wereldbakker Wijnand uit Laren de broden bezorgd.

Dorpsraden
"De soep op de stoep-actie is ook bij alle dorpsraden onder de aandacht gebracht. In Eefde, Epse en Gorssel is de soep lokaal gemaakt en verspreid. In Epse door Prik'n Vorkje en vanuit Eefde door restaurant De Sluis. In Gorssel verzorgde Henk Grotenhuijs de soep. In de overige kernen werd de soep in Lochem gemaakt en van daaruit bezorgd. In totaal werden vijfhonderdentachtig bekers soep van zo'n zevenhonderdenvijftig milliliter, totaal zo'n vierhonderdenvijfendertig liter soep, verspreid.":
De actie duurde vier maanden en is volgens Seher Boya geslaagd ."Ons doel was in contact te blijven met de bewoners, een opkikkertje te bezorgen in deze moeilijke tijden en de actie in de gemeente Lochem breed uit uit te voeren. Naast de soep op de stoep-actie hebben wij ook bij-huis bingo gedaan. Op deze manieren proberen wij er te zijn voor de bewoners".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant