Apotheker Miranda Koopal (l) overhandigde de AED aan Marianne Hebbink, directeur De Rank. Foto: Arjen Dieperink
Apotheker Miranda Koopal (l) overhandigde de AED aan Marianne Hebbink, directeur De Rank. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Apotheek Lochem hangt AED bij De Rank

LOCHEM - Bij basisschool De Rank aan de Lochemse Enkweg is een AED (defibrillator) opgehangen. Het apparaat is afkomstig uit de voormalige apotheek West aan de Frans Halslaan, maar door de samenvoeging van de apotheken kon er een nieuwe plek voor worden gezocht.

Door Arjen Dieperink

Terwijl de kinderen vrijdag tijdens de pauze op het schoolplein spelen is Abel Detmers druk in de weer om de kast voor de AED aan de muur van de school te bevestigen. Apotheker Miranda Koopal en Marianne Hebbink (directeur De Rank) kijken tevreden toe. "Deze AED bij de voormalige apotheek dekte het gebied in de Zuiderenk. Maar later is er een AED bij de supermarkt Plus Cornelis aan de Albert Hahnweg geplaatst", vertelt Koopal. De twee AED-locaties lagen op een steenworp afstand van elkaar waardoor ze elkaar in bereik overlapten. In overleg met de gemeente is toen besloten de AED van Lochem West te verplaatsen naar basisschool de Rank, want dit was nog een ‘zwarte’ vlek op dit gebied. De apotheek sponsort de AED en de Rank stelt de muur beschikbaar.

Alarmering
In Nederland worden jaarlijks zo'n 15.000 personen getroffen door een hartstilstand. Voorheen kende men twee verschillende alarmeringssystemen, hartveiligWonen en HartslagNu. Deze zijn samen verdergegaan onder de naam HartslagNu. De meldkamer ambulancezorg schakelt de burgerhulpverleners in bij melding van een hartstilstand (circulatiestilstand). Deze ontvangen tevens de toegangscode van de AED-kast.

Toegangscode
Terwijl Detmers de laatste handelingen verricht om de kast stevig aan de muur te bevestigen overhandigt Miranda Koopal de Automatische Externe Defibrillator officieel aan Marianne Hebbink. "De toegangscode van het kastje is..... Schrijf dat maar niet in de Berkelbode", lacht Koopal. "Meestal is het een publiek geheim", antwoordt Abel Detmers.
Hebbink heeft iemand uit haar omgeving verloren door hartproblemen. "Ik besef het des te meer dat zo'n apparaat levens kan redden. Als basisschool De Rank hebben wij een buurt-/wijkfunctie. Op deze wijze dragen wij eraan bij deze wijk nog iets veiliger te maken", Is haar reactie.
De AED blijft eigendom van de apotheek, die zorg draagt voor het onderhoud. "Vergeet je niet nieuwe plakkertjes aan het apparaat vast te maken", zegt Koopal nog tegen Detmers voor ze op haar fiets wegrijdt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden