Lochem bestelde massaal energiebesparende spullen; gratis! | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Léon Tromp van LochemEnergie levert deurstrips af bij mevrouw Hendriksen in Lochem. Foto: Henri Bruntink
Léon Tromp van LochemEnergie levert deurstrips af bij mevrouw Hendriksen in Lochem. Foto: Henri Bruntink

Lochem bestelde massaal energiebesparende spullen; gratis!

LOCHEM/GORSSEL - Meer dan duizend huishoudens in de gemeente Lochems bestelden de afgelopen weken gratis energie- en waterbesparende producten. De uitlevering is nog in volle gang. Sommige spullen laten wat langer op zich wachten omdat de levering door corona is vertraagd.

Door Henri Bruntink

Als je in Nederland iets gratis weggeeft wordt het hoe dan ook een succes. Een beetje flauwe constatering misschien maar het klopt wel. Tijdens de afgelopen EnergieBespaarWeken was er massale belangstelling voor deurstrips, tochtband, ledlampen, brievenbusborstels, regenton-vulautomaten, douchekoppen en contactdozen die laten zien hoeveel stroom de aangesloten apparaten verbruiken. Een 'sluipverbruikkiller' wordt het ding liefkozend genoemd door de mensen van LochemEnergie.

Blij en trots
Van eind april tot begin deze week konden inwoners van de gemeente maximaal vier producten bestellen. Bij LochemEnergie zorgt de verwerking en de bezorging al weken voor topdrukte. Er worden pakketjes gemaakt van de bestellingen. Die worden voorzien van een brief van de energiecoöperatie. 'We zijn blij en trots op jullie...', zo begint de eerste zin.

De gratis spullen zijn het gevolg van de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Het is een voortvloeisel van de befaamde Urgenda-uitspraak van eind vorig jaar. De Hoge Raad bepaalde toen dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen met 25% moet verminderen vóór eind 2020, gerekend ten opzichte van 1990.

Eigenaren en huurders
Via de RRE wordt getracht zoveel mogelijk huishoudens minder energie te laten verbruiken, meer te laten isoleren en om minder water te laten 'verknoeien'. Het Rijk betaalt. Gemeenten moesten inschrijven en dat deed Lochem met succes. LochemEnergie is de uitvoerder. Overigens volgt in het najaar vrijwel zeker nog een nieuwe ronde, waaraan ook bedrijven en verenigingen van eigenaren (VVE's) kunnen meedoen. De lopende actie bleef niet beperkt tot eigen-huisbezitters. Ook huurders van Viverion en IJsseldal Wonen konden spullen bestellen. En het lidmaatschap van LochemEnergie is niet vereist.

Verwerking
De afgelopen dagen waren Yvonne Nieuwpoort en projectleider Bart Dik druk bezig met het verwerken van de bestellingen en het samenstellen van pakketjes die door vrijwilligers worden bezorgd. Ecologisch verantwoord uiteraard: via de elektrische auto of -bakfiets, per fiets of zelfs te voet. Administratief is het een haast militaire operatie, getuige de lijsten waarmee de bezorgers op pad worden gestuurd.

Yvonne Nieuwpoort vertelt dat het uitleveren nog enkele weken in beslag gaat nemen. "Door de coronacrisis zijn er leveringsproblemen ontstaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de waterbesparende douchekoppen en de deurveren." Uiterlijk half juli heeft iedereen de spullen binnen, zo is de verwachting.

Anders kijken
Vrijwilliger en energiecoach Léon Tromp was maandag onderweg om bestellingen af te leveren. Hierbij bezorgde hij onder meer twee deurstrips bij mevrouw Hendriksen aan de Koedijk. Op de vraag waarom ze meedeed aan de actie zegt zij: "Ik ben al heel lang lid van LochemEnergie. Eerder kreeg ik al radiatorfolie geleverd. Ik vind het een mooie actie en je gaat hierdoor heel anders naar je huis kijken. Er blijkt veel meer aan besparing mogelijk dan je zou denken."

Omdat haar eigen huis ongunstig ligt neemt ze groene stroom af die wordt geproduceerd door de zonnepanelen op het gemeentehuis en op het dak van Wila aan de Goorseweg. Bovendien rijdt ze hybride, met het vaste voornemen om volledig elektrisch te gaan rijden.

Overigens wordt iedereen bij de bestelling gevraagd of er behoefte is aan de adviezen van een energiecoach. Aan de deur wordt die vraag zo nodig nog eens herhaald.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden