De veteranen waardeerden het bezoek van kolonel Nicole de Wolf (midden). Foto: Arjen Dieperink
De veteranen waardeerden het bezoek van kolonel Nicole de Wolf (midden). Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Hoog bezoek tijdens Veteranendag in Eefde

Algemeen

Kolonel brengt gebak en boodschap van legercommandant

Door Arjen Dieperink

EEFDE - De Veteranendag in de gemeente Lochem is toch anders verlopen dan verwacht. De herdenking ging niet door, maar de veteranen kregen wel hoog bezoek: kolonel Nicole de Wolf kwam langs met een speciale boodschap van de commandant van de Landstrijdkrachten. Wel legde de gemeente Lochem in het bijzijn van enkele kinderen van de Joppeschool een krans bij het Indië-monument.

De driekleur wappert fier bij de voormalige Detmers-kazerne. Bij de toegangsdeur van het Veteranenontmoetingscentrum zitten de veteranen in een kring. Genietend van een doos tompoezen, met daarop een afbeelding van drie groetende militairen en de tekst '75 jaar vrijheid'. "Wij hebben hoog bezoek", zegt veteraan Serge van Dijk, en kolonel Nicole de Wolf schuift aan. Zij is ook veteraan èn nog steeds actief dienend militair. "Ik ben werkzaam bij de staf van de Commandant Landstrijdkrachten in de functie Hoofd Algemene Ondersteuning. In het verleden ben ik ook op deze kazerne gelegerd geweest."

Boodschap
Zij gaat meerdere veteranen-ontmoetingscentra bezoeken en brengt daar behalve de tompoezen ook een kaart met een boodschap van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. Op deze Veteranendag laat Wijnen weten "dat ik vandaag, misschien nog wel meer dan anders, stilsta bij de bijdrage die jullie hebben geleverd aan onze vrijheid en de verhalen die daarbij horen. Vrijheid is geen garantie, onze inzet voor vrijheid wel."
"Ik heb op de staf het idee geopperd om tijdens de Veteranendag de ontmoetingscentra te gaan bezoeken, om zo de veteranen een hart onder de riem te steken", zegt de kolonel, die zelf uitgezonden is geweest naar Bosnië, Kosovo, Irak en Mali. Haar aanwezigheid wordt door de aanwezige veteranen zeer op prijs gesteld. Na de ontmoeting vertrekt ze met een paar van hen naar de crashplek aan de Scheuterdijk in Eefde waar dit jaar de stoffelijke resten van piloot Flight Sergeant W.R.S. Hurrel werden geborgen.

SVON
"Dat wij bezoek zouden krijgen vanuit de Koninklijke Landmacht vernamen wij pas vorige week. Snel hebben wij toen het een en ander geregeld zodat er veteranen zouden komen. Anders waren er vandaag niet zo veel aanwezig geweest", zegt Esther van Dijk. De voorzitter van de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), voormalig vlootaalmoezenier Jan Wolters schuift aan. Van de twintig jaar dat hij bij de Koninklijke Marine heeft gediend is hij vijfenhalf jaar buitengaats geweest. Over zijn uitzendingen mag hij niet praten. "Ik ben altijd op missies met de mariniers of de commando's geweest. Die missies zijn geheim", zegt hij.
Ook Peter Lenters komt erbij zitten. Hij is secretaris van de SVON, die twee ontmoetingscentra beheert en faciliteert, een in Doetinchem en een in de voormalige Detmers kazerne. "Min of meer door toeval ben ik SVON-voorzitter geworden", vertelt Wolters. "Als vlootaalmoezenier moest ik een uitvaart van een marineman regelen. Met de weduwe ben ik later naar Spoorzicht in Doetinchem gegaan. Zo kwam ik in contact met de SVON."
"Eigenlijk volg ik het spoor van mijn vader", vervolgt hij. "Die zat bij het verzet en had in de jaren zeventig en tachtig jaren de wens om een centrum op te richten voor oud-verzetshelden. Dat is nooit van de grond gekomen. En nu ben ik voorzitter van de SVON".

Speerpunten
De SVON heeft volgens Jan Wolters drie speerpunten voor de samenwerkende veteranen-ontmoetingscentra: herkenning, erkenning en activeren. "Herkenning is voor ons bij elkaar komen, ontheemden opvangen en samenvoegen. Personen die echt beschadigd zijn laten weten dat je er van je maten mag zijn, dat is de erkenning. Activeren is de veteranen in beweging krijgen, saamhorigheidsmaaltijden horen daar onder meer bij."
De SVON geeft een ruimere invulling van van het woord 'veteraan' dan het ministerie van Defensie. "Of je nou bij de onderzeedienst hebt gezeten, een relatie bent van een veteraan of tot zijn of haar gezin behoort. En wij zijn er ook voor politie en brandweerpersoneel. De laatste twee groepen komen dezelfde problemen tegen als militairen."
Meer informatie op onderstaande websites.


www.svon.nl
defensie.nl/onderwerpen/veteranen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant