Juf Henny (l.) en Juf Ina sluiten binnenkort de schooldeur voorgoed. Foto: Arjen Dieperink
Juf Henny (l.) en Juf Ina sluiten binnenkort de schooldeur voorgoed. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Juffen Henny en Ina nemen afscheid

LOCHEM - Het is half drie in de middag. De schooljeugd stormt naar buiten toe, de schooldag zit er op. Binnenkort kunnen twee juffen van de meester G. Propschool dat voor de laatste keer zeggen. Henny Broeke en Ina van de Put gaan stoppen als leerkracht.

Door Arjen Dieperink

"Laten we even een ruimte zoeken waar wij rustig kunnen praten", zegt Henny Broeke. "Ina komt zo wel. Zij is nog met de afwikkeling van haar klas bezig."
De 63-jarige Henny doorliep in Lochem de basisschool in School 2 en deed vervolgens atheneum op de Rijks Scholengemeenschap aan de Docter Cartier van Disselweg. Ze ging vervolgens naar de PABO in Deventer en studeerde daar in 1978 af. "Na mijn examen ben ik in de gemeente Lochem op diverse basisscholen gaan invallen. In maart 1979 kwam ik in Veenendaal op de basisschool toen daar iemand wegging. Vierenhalf jaar heb ik daar gewerkt. Uiteindelijk hebben wij een huis gekocht in Lochem en deed ik hier invalwerk, voor korte of langere perioden. Ik ben ook paar jaar uit het vak geweest in verband met zwangerschap. In 1996 viel ik op de basisschool Tak & Twijg, later Toermalijn in. Het leuke van lesgeven is dat je kinderen vooruitgang ziet boeken. Ze pikken heel veel op. "

Knuffel
Juf Ina van de Put komt erbij zitten. Ze knikt instemmend en vult aan: "Ik doe de jongste groep. Wat je ziet is dat een nieuw kind kleine dingen zeer snel overneemt van de iets grotere kinderen. Bijvoorbeeld stil zijn in de kring of speelgoed opruimen."
Juf Ina heeft wel moeite met het in acht nemen van de anderhalve meter. "Ik heb de jongste kinderen, die kun je wel honderd keer vertellen over de anderhalve meter, maar dat werkt niet. Ze komen spontaan een knuffel geven of willen een aai over de bol hebben."
Ina voltooide haar PABO-opleiding ook in Deventer, een jaar later dan Henny. In het begin van haar schoolcarrière stond zij dertien jaar lang voor moeilijk opvoedbare kinderen. "En nu is het leuke van mijn baan dat ik creatief met kinderen mag zijn. In de iets hogere groepen, zoals groep drie, ben je meer met lesstof bezig."

Genieten
Van beide dames zijn de mannen gestopt zijn met werken. "Een goede reden om na te denken of het mogelijk is eerder met je werk te stoppen en te gaan genieten", zegt Henny Broeke. Ina beaamt dat laatste. In haar familiekring heeft zij meegemaakt dat gezondheid een groot goed is. "Ik wil gaan reizen en van de kleinkinderen genieten", laat zij weten.
Op de vraag wat het leukste is dat zij in die vele jaren heeft meegemaakt, moet Henny even nadenken. "De spontane opmerkingen van de kinderen. Hoe komen ze erbij? Eigenlijk, eigenlijk had ik die opmerkingen moeten opschrijven", aldus Henny. Af en toe komt ze wel eens een oud-leerling tegen in Lochem. "Ze vragen dan, 'hoe is het met u juf'. Als ik dan zeg: je hoeft geen juf meer te zeggen, krijg ik de reactie terug: ik blijf juf zeggen totdat u stopt met werken."
En binnenkort is dat zover. De cirkel is voor beide juffen rond. Ze begonnen allebei als leerling van School 2, op dezelfde plek waar nu gedeeltelijk de meester G. Propschool staat. Nu eindigen ze op diezelfde plek als leerkracht en gaan ze van hun pensioen genieten. Hoe hun afscheid eruit zal zien in deze tijd is nog een vraagteken. In ieder geval sluiten zij na tientallen jaren voorgoed de schooldeur achter zich. Het juf-tijdperk is dan voltooid verleden tijd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden