Terwijl op het beeldscherm zijn band speelt, pakt Sander Zweerink zijn trompet. Foto: Arjen Dieperink
Terwijl op het beeldscherm zijn band speelt, pakt Sander Zweerink zijn trompet. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Muzikanten van Big Band Straight Ahead spelen apart samen

Algemeen

LOCHEM - Sander Zweerink is trots. De 47-jarige dirigent van de Big Band Straight Ahead heeft met zijn band tijdens de corona-tijd twee nummers opgenomen. Alle muzikanten speelden in hun eigen huis. Afgelopen zaterdag werd het tweede nummer op YouTube gezet.

Door Arjen Dieperink

Zweerink studeerde in 1997 als trompettist af aan het conservatorium te Hilversum. De afgelopen jaren speelde hij onder meer bij het Glenn Miller Orchestra en de Ruth Jacott Band. Ook speelde hij als remplaçant bij het Metropole Orkest en het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Zweerink, sinds 2011 dirigent van Straight Ahead kwam in 2002 weer in Lochem wonen.
"Na de versoepeling van de corona-maatregelen zijn wij vier keer bij elkaar geweest. Muziek maak je samen. Mijn insteek bij amateurmuzikanten is dat zij voor hun plezier komen, maar het repertoire moet wel een uitdaging hebben."

Cubase
De dirigent zet zijn laptop aan. "Kijk maar mee". Op het scherm staat programma Cubase. Links op het scherm staan de namen van de instrumenten, keurig verdeeld in saxofoons, trombones, trompetten, enzovoort. Daarachter staan de muzieksporen met de ingespeelde partijen.
Dat leidt tot de vraag: hoe maak je gezamenlijk muziek als je nog niet daadwerkelijk bij elkaar mag komen. "Ik zal je dat even uitleggen", zegt Sander. Een paar muisklikken verder komt uit zijn koptelefoon het geluid van een digitale metronoom. Een, twee drie, een, twee drie, het ritme is duidelijk herkenbaar. "Dit heb ik als 'klicktrack' naar de drummer gestuurd. Die heeft met zijn drumstel zijn partij ingespeeld. Tijdens het drummen had hij de oortjes in om het ritme te kunnen volgen. Met zijn mobieltje nam hij alles op, en die opname kreeg ik toegestuurd."
Met een volgende muisklik belandt Sander bij de digitale mappen. Keurig gerangschikt op de namen van de instrumenten die de Big Band Straight Ahead rijk is." De opname van de drummer stuurde ik door naar de pianist. Die nam zijn partij op en dat resultaat ging weer naar de volgende muzikant. Zo ging het iedere keer verder".
Niet iedere muzikant had zijn partij al binnen een een dag klaar, sommigen deden er langer over. Maar alle delen van het gezamenlijke muziekstuk werden met mobieltjes opgenomen en naar de dirigent gestuurd. Ook de zangers Frank Douglas uit Neede en Marion Otemann leverden een bijdrage.

Samenvoegen
Die had vervolgens nog een flinke klus aan het samenvoegen van al die opnamen. Het was vooral een heel gepuzzel om alles te synchroniseren, zodat alle tonen op het juiste ogenblik weerklonken. Dat deed Sander het het programma Cubase. "Soms moest ik een noot heen en weer op het scherm schuiven" Ruim twintig uur werk verder was Zweerink eindelijk klaar met de opname. Over het resultaat is hij tevreden.
Het beeldmateriaal werd door Guido Cornet, een beroepsmuzikant, verwerkt. Hij moest ervoor zorgen dat de juiste instrumenten op het juiste moment in beeld kwamen. Ook dat was weer een puzzel op zich.
De beide songs zijn te bekijken en te beluisteren op Youtube. Met de zoekopdracht Big Band Straight Ahead verschijnen ze in het overzicht.


www.youtube.com/watch?v=9st0XF_5Fd0
www.youtube.com/watch?v=cq_9vwPQyJI

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant