Maps Aadriaanse toont producten in de Wereldwinkel Eefde. Foto: Roel Hendriks
Maps Aadriaanse toont producten in de Wereldwinkel Eefde. Foto: Roel Hendriks
De Vrijwilliger Centraal

Wereldwinkel heeft nog steeds bestaansrecht

Algemeen

EEFDE - Maps Adriaanse is een van de dertig vrijwilligers die zich inzetten om de Wereldwinkel in Eefde draaiende te houden. Toen Maps Adriaanse twaalf jaar geleden in Eefde kwam wonen was haar deelname aan de Wereldwinkel niet alleen een gelegenheid om haar betrokkenheid bij de problemen in ontwikkelingslanden handen en voeten te geven, maar bood het ook een mogelijkheid om kennis te maken met een groot aantal Eefdenaren. “De beste manier om ingeburgerd te raken is iets te doen in de gemeenschap”, is haar credo.

Door Roel Hendriks

“Hier, wellicht heb je er bij het schrijven van je artikel wat aan”. Bij het afscheid krijg ik nog even een stapel folders aangereikt met achtergrondinformatie over artikelen die in de winkel voorradig zijn. Het gebaar typeert de betrokkenheid van Maps Adriaanse bij de Wereldwinkel aan de Schoolstraat in Eefde. Dit jaar had de winkel het 35-jarig bestaan met allerlei acties uitgebreid willen vieren, maar corona lag dwars. Adriaanse laat zich er niet door uit het veld slaan. “We zijn weer open en iedereen is weer welkom!”, klinkt het opgewekt, terwijl ze allerlei artikelen uit de winkel haalt ter illustratie van haar onafgebroken woordenstroom over de achtergronden ervan. “Bij elk artikel hoort een verhaal en het is aan ons als medewerkers van de Wereldwinkel om dat als extra informatie door te geven.”

Tijdens het gesprek vallen regelmatig de woorden ‘fair trade’. “Eerlijke handel, daar gaat het om! We moeten de mensen helpen op eigen benen te staan en dat kun je doen door ze eerlijk te betalen voor wat ze maken. Fair trade dus, met respect voor mens en milieu en natuurlijk zonder kinderarbeid!” Maar de laatste jaren is ook duurzaamheid, zoals het gebruik van gerecyclede materialen, belangrijk geworden. “Kijk, dit zijn gerecyclede petflessen. Ze komen uit Zuid-Afrika en zijn nu bruikbaar als alternatieve verpakking. Prachtig toch?”

Vervolgens pakt Adriaanse een poppetje van een schap. “Dit komt uit Peru. Het begon met een praatgroepje voor arme vrouwen. Een Nederlandse vrouw pakte het op en nu hangen ze hier!”

Maar ook de autootjes uit Madagaskar en de ‘Seepje’ was- en schoonmaakmiddelen uit de Himalaya hebben een eigen verhaal.

Over de toekomst van de Wereldwinkel denkt Adriaanse genuanceerd. “Enerzijds vind ik de steun die de Stichting Wereldwinkel aan de mensen in de ontwikkelingslanden geeft nog steeds erg belangrijk, anderzijds hoop ik dat de Wereldwinkel zichzelf kan opheffen. “Dat kan als alle producten in de reguliere winkels verkocht worden op fairtrade basis. Fair trade moet de norm worden. Zolang dit nog niet is gerealiseerd hebben wij bestaansrecht!”

De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 - 16.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant