Geert de Groot nodigt iedereen uit om zich aan te sluiten bij Vrienden van de Schouwburg. Foto Arjen Dieperink
Geert de Groot nodigt iedereen uit om zich aan te sluiten bij Vrienden van de Schouwburg. Foto Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Vrienden Schouwburg roepen geen BIS meer

Nieuw bestuur Lochemse steunstichting moderniseert donateurschap

Door Arjen Dieperink

LOCHEM - "Bijna niemand weer nog wat BIS betekent. Ik wist het zelf eerst ook niet." Geert de Groot neemt plaats terwijl hem een kopje koffie wordt geserveerd. De Groot is sinds kort algemeen bestuurslid van BIS Vrienden van de Schouwburg. "Laat dat BIS maar weg. Het staat voor 'behoud instandhouding schouwburg'. Maar dat willen wij niet meer gebruiken. Uitsluitend Vrienden van de Schouwburg.",

Geert de Groot pakt het affiche dat voor hem ligt en schuift het door. "Kijk, ons nieuwe logo. Ontwikkeld door het Lochemse grafische-vormgevingsbedrijf Appeltje S dat ons op deze wijze sponsorde."
De Stichting Vrienden van de Schouwburg die sinds 1991 bestaat, heeft een nieuw bestuur. Joska Groen (voorzitter), Roelien Rijks (secretaris) en Petra Nijenstein (penningmeester) namen het stokje over van respectievelijk Jacob van Halen, Joost Dijksman en Johan Coers. Ook de bestuursleden Jacqueline Wesselink-Van der Heijden, Arine Burbach-Otken en Ingrid Berndsen-Van de Poll stopten. "Wij zijn het voormalige bestuur dankbaar voor hun lange tijd van inzet en hetgeen zij hebben bereikt", benadrukt Geert de Groot.
Behalve het schrappen van het woord BIS wil het nieuwe bestuur nog meer veranderingen doorvoeren, onder meer in het donateurschap. "Als stichting kennen wij donateurs, die zich ieder jaar opnieuw moeten aanmelden. Van dat systeem willen wij af. Wij gaan ervan uit dat men donateur blijf tot men opzegt. Ook willen wij op de site van de schouwburg, waar de Vrienden een apart scherm hebben, enkele aanpassingen verrichten. Verder willen we de verschillende vormen van donateurschap tegen het licht houden.Wij kijken uiteraard naar andere schouwburgen hoe daar het vriendenlidmaatschap ingekleed is. Op welke wijze we dat gaan veranderen moet het bestuur nog bespreken. Dat is vanwege de corona nog niet gebeurd."

Goud zilver brons
Vrienden van de Schouwburg kent op dit moment drie soorten 'lidmaatschap': brons (vijftien euro), zilver (vijfentwintig euro) en goud (vijftig euro). Voor alle drie geldt dat de donateur tijdens een middag of avond in de schouwburg als eerste het nieuwe theaterprogramma aangeboden krijgt. Verder kunnen de Vrienden met voorrang kaarten voor het nieuwe seizoen bestellen. Tevens worden zij uitgenodigd voor een speciale avond met optredens en voorproefjes van het nieuwe seizoen.De donateurs zilver en goud krijgen respectievelijk tien en twintig procent korting op de vriendenvoorstelling. En goud mag ook eenmaal gratis naar een filmvoorstelling.

Enorme steun
Telefonisch laat schouwburgdirecteur Mirjam Radstake weten het wel logisch te vinden om BIS te laten vallen en verder te gaan als Vrienden van de schouwburg "Als directeur in Lochem ben ik trots op ons team en ook zeker op de Vrienden. Waar zouden wij in deze moeilijke tijd zijn als w geen vrienden zouden hebben. Ze steunen ons enorm. Zo hebben we kortgeleden door de schenking van de Vrienden van de schouwburg, zendermicrofoons kunnen aanschaffen. In het verleden moesten wij ze altijd huren, maar dat vonden de Vrienden weggegooid geld. Het mooie is dat de tien basisscholen tijdens hun musical ter afsluiting van groep 8 er al gebruik van hebben kunnen maken. Dat is toch prachtig. Het was fijn om de scholen hier te kunnen ontvangen, het voelde aan als een feestje."
Tenslotte geeft Radstake aan dat het mooi zou zijn om een nog grotere vriendenclub te krijgen. "De corona heeft ons snoeihard geraakt. Wij gingen als eerste dicht en mogen als laatste in de rij volledig open. Daarom zijn de vrienden zo belangrijk voor ons."
Meer informatie op de website.


www.schouwburglochem.nl/vrienden/

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden