V.l.n.r. Alex Roos, Nathalie de Kievit en Leo Roos. Foto: Arjen Dieperink
V.l.n.r. Alex Roos, Nathalie de Kievit en Leo Roos. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Pieterpadlopers in Lochem op de helft

Algemeen

LOCHEM - "Je wordt op het terras verwacht", zegt Hugolien Nobel. Het is half negen in de ochtend, en buiten bij 't Hart van Lochem zit Alex Roos, geboren en getogen Rotterdammer. Hij loopt het Pieterpad, dat geldt als een van Nederlands bekendste langeafstandwandelroute. De route loopt van Pieterburen (Groningen) tot de Sint-Pietersberg bij Maastricht en voert door de gemeente Lochem, ongeveer halverwege.

Door Arjen Dieperink

Roos, met het lichaam van een dokwerker. werkt wel in de haven, maar als cargadoor. Naast hem ligt zijn rugzak. Hij kwam gisteren aan in Lochem en vervolgt vandaag zijn wandeling over het Pieterpad. Hij is een fanatiek wandelaar. De 46-jarige Rotterdammer vindt het Pieterpad leuk om te wandelen. "Je ziet plekjes van Nederland waar je anders niet zou komen."
"Gisteren kwam ik hier aan, samen met mijn broer Leo en een goede vriendin. Beiden zijn ook Rotterdammers maar wonen elders", begint Alex Roos te vertellen. Zijn broer en vriendin Nathalie de Kievit wonen tamelijk dicht bij Lochem en zijn de vorige dag huiswaarts gegaan om de wandeling vandaag te hervatten. "Ze rijden met twee auto's. De ene wordt neergezet bij het eindpunt dat wij vandaag willen bereiken en met de andere komen zij mij zo in Lochem oppikken. Daarmee rijden wij dan naar ons startpunt."
Ondertussen pakt Alex Roos de kaart waarop het Pieterpad is aangegeven. "Kijk, hier beginnen wij", Roos wijst op de kaart de hoek Lageweg en Oude Vordenseweg aan. "Van hier lopen wij naar Vorden en daarna naar Zelhem. Ik zal op zondag nog verder het Pieterpad vervolgen. De andere twee gaan vanavond naar huis toe. Maar zodra de route verder van hun huis komt zullen zij ook met overnachten moeten beginnen. Zelf maak ik altijd gebruik van een bed & breakfast."

Massa
De maatregelen tegen het corona-virus hebben bij Alex Roos ook iets positiefs gebracht. "Het ontbreken van massa's mensen ben ik meer gaan waarderen. Zelf ga ik graag naar grote concerten toe om de artiesten te zien dan kom je wel in de massa, toch is dat anders." De Rotterdammer laat ook blijken het rustige leven in het oosten ten opzichte van zijn geboortestreek als zeer prettig te ervaren.
Behalve het Pieterpad heeft Roos ook de twaalf provincies hoofdsteden gelopen. "Ik loop wel het Pieterpad, in etappes, maar tussendoor loop ik ook wel eens een andere route." Hij kijkt op zijn klok, terwijl de torenklok die goed zichtbaar is vanaf het terras het deuntje van kwart voor negen speelt. "Ik moet zo gaan, ze pikken mij op."
Hij loopt met zijn zeven kilogram zware rugtas naar binnen om bij Hugolien Nobel zijn kosten te voldoen. Daarna gaat hij richting de Avia aan de Zutphenseweg, bestelt bij Bakker Bart een gezond broodje en verorbert dit lopend. "Ik heb wel brood bij me, maar vond dit wel lekker", zegt Roos.

Wit met rood
Stipt op tijd verschijnt er een Mitsubishi met achter het stuur Nathalie de Kievit, en tien minuten later stapt het gezelschap uit bij de Velhorst. "Ik heb wel een geschikt restaurant in Zelhem gezien waar wij straks kunnen eten", zegt broer Leo. Om het startpunt te bereiken moet nog eerst zevenhonderd meter worden afgelegd, een kleinigheidje ten opzichte van 498 kilometer, onderverdeeld in zesentwintig etappes . "Hier moeten wij zijn", wijst Alex Roos naar de wit met rood gekleurde band aan een paal. "Dit is de Pieterpadkleur". Er is nog even tijd om een foto te maken en daarna gaat het drietal op weg. Binnen enkele minuten zijn ze door het bos aan het zicht onttrokken. Nog circa 248 kilometer te gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant