Sonja Brussen in haar atelier, omringd door haar vele werk. Foto: Arjen Dieperink
Sonja Brussen in haar atelier, omringd door haar vele werk. Foto: Arjen Dieperink Arjen Dieperink

Berkellandschappen van Sonja Brussen in museum STAAL

Algemeen

LOCHEM - De trekbel aan de voordeur doet het goed, en de hond des huizes slaat aan. Hier woont de plein-air kunstenares Sonja Brussen. Achter in de tuin heeft zij haar atelier. "Het is gebouwd door Kreun", vertelt de schilderes. Haar Berkellandschappen dienen tot en met 28 maart volgend jaar als illustratie bij de tentoonstelling 'Berkel in beeld - van Billerbeck tot Zutphen' in museum Staring in Almen, STAAL.

Door Arjen Dieperink

Brussen is beroepskunstenaar en haar werken vinden hun weg over de hele wereld. Galeries als Posthuys op Texel , Pfundt in Berlijn en Morren in Utrecht hebben werken van haar. Maar ook verschillende musea tonen Brussens schilderijen. Een aantal awards viel haar ten deel, zoals in 2019 Artist in residence en in 2013 in Ierland de Art in the Open Contest. Verzamelaars in Duitsland, Frankrijk, Thailand Amerika, Singapore , Verenigde Arabische Emiraten en vele andere landen hebben werk van de Lochemse aan de muur.
In het atelier staat een wit tafeltje met twee stoelen aan de kopse kanten, keurig op anderhalve meter van elkaar. Werken, groot en klein hangen aan de wand. Schilderijen van de Berkel, maar ook van andere landschappen. Het nodigt uit om zo in het schilderij te stappen, zo levensecht.

Natuur
Wie is deze Lochemse plein-air kunstenaar? "Ik ben Sonja en ik ben waanzinnig gek van de natuur. In het verleden, toen ik vrij was, ging ik ieder moment de natuur in. Toen ik buiten ging schilderen werd ik daardoor gegrepen. Ik kan niet meer zonder. Het is een gezond virus, een verslaving, en ik moet iedere dag wel schilderen." Haar techniek en kleurgebruik zijn sterk en zeer persoonlijk. "Ik laat mij graag beïnvloeden door de natuur. Op een moment schilder ik graag de wolken en leg daar meer energie in en op het andere moment zijn het de bloemen. Portretschilderen doe ik al een lange tijd niet meer. Mijn kleinste schilderijen zijn negen bij vier centimeter."
Sonja Brussen wijst naar de ingang van haar atelier, op een schilderij van een meter veertig bij een meter. "Zo'n schilderij moet ik wel binnen een dag geschilderd hebben. Ik ga dan vroeg op stap en zorg aan het einde van de dag dat het klaar is. Wel werkt ik het eventueel de volgende dag een beetje bij." Er verschijnt een glimlach op haar gezicht. "Je maakt soms wat mee. Was ik druk in de natuur aan het schilderen, liep er plotseling een torretje door mijn schilderij heen. Het resultaat kun je wel raden.". Brussen houdt van realistisch schilderen, maar "staat er ergens een hoogspanningsmast dan laat ik die weg. Het kan eerder ontsieren."

Versturen
Veel kleine schilderijen kan ze goed versturen via Primera in Lochem. "Voor grotere formaten maken wij zelf een kist waar het inpast en pakken het schilderij zorgvuldig in. Een bedrijf komt dan bij mij aan huis en zorgt ervoor dat het op de bestemming komt. Deze week heb ik zo nog een groot schilderij verzonden naar Florida. En alles wat ik verstuur, wordt verzekerd."
De oorsprong van de Berkel in het Duitse plaatsje Billerbeck heeft Brussen nog niet bezocht, dat zou misschien haar volgende project kunnen worden. Haar werk is te bezichtigen in museum Staal. Alle schilderijen zijn te koop. Op haar site zijn al haar werken te aanschouwen.


www.sonjabrussen.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant