Wethouder Bert Groot Wesseldijk sprak de aanwezigen toe. Foto: Arjen Dieperink
Wethouder Bert Groot Wesseldijk sprak de aanwezigen toe. Foto: Arjen Dieperink

Herdenking met kaarsjes in plaats van evenement

Algemeen

LOCHEM - Begin maart stond in de Berkelbode de aankondiging 'Lochem wandelt tegen kanker'. Het evenement zou aankomend weekend plaatsvinden. De corona-maatregelen maken het op dit moment niet mogelijk. In plaats daarvan werd afgelopen zaterdag een herdenking gehouden voor alle personen die door kanker en het corona-virus zijn overleden.

Door Arjen Dieperink

De plannen waren rond om op 11 en 12 juli de SamenLoop voor Hoop gemeente Lochem te gaan houden op de Kartbaan in Eefde. Monique en Peter Noordanus waren de trekkers van het geheel, bijgestaan door meer dan twintig vrijwilligers. Zaterdag zouden de aanwezige lopers die kanker hebben gehad of nog in behandeling zijn, de overlevenden, samen met hun naaste de eerste ronde op het parcours afleggen. Vervolgens zou 24 uur gewandeld worden. De slotceremonie zou zondag om 14.00 uur plaatsvinden. De teleurstelling dat het helaas niet door mag gaan is bij de voorzitter van de SamenLoop voor Hoop gemeente Lochem, Peter Noordanus duidelijk te merken.

Afgelopen zaterdag vond voor het gemeentehuis in Lochem een herdenking plaats voor alle personen die door kanker en het corona-virus zijn overleden. Zo'n zeventig personen waren er bij aanwezig. Noordanus liet weten te begrijpen dat het evenement in Eefde niet door kon gaan en dat hiervoor de herdenking bij het gemeentehuis plaats vond, "gezondheid gaat boven alles" liet hij de aanwezigen weten. Achter hem was een hart zichtbaar, gemaakt door zo'n zeventig kaarszakken. Het woord 'HOOP' werd ook door nog zo'n honderddertig kaarszakken verlicht. Voordat Peter Noordanus het woord gaf aan wethouder Bert Groot Wesseldijk (Gemeentebelangen), vroeg hij even stilte voor diegene die waren ontvallen.

"Ruim een jaar geleden kwam ik in contact met Luc Jan Kobus van het KWF met de vraag of ik een Samenloop voor Hoop wilde helpen opstarten in de gemeente Lochem. Het was niet moeilijk om mensen enthousiast te krijgen, dat ziet u vanavond hier. Iedereen kent wel iemand die te maken heeft met kanker of kent familie en vrienden van mensen die de strijd verloren hebben. Voor elk persoon in onze gedachten brandt er een kaars. Een lichtje in de duisternis." Met een zaklamp die schuin op de grond was geplaatst werd de wethouder in het donker belicht, deze vervolgde zijn speech na een korte onderbreking. Groot Wessedijk memoreerde onder andere: "Bij de aftrap bijeenkomst hadden we niet kunnen vermoeden dat we vandaag in een anderhalve meter samenleving zouden verkeren. Het Covid19 virus heeft in alle hevigheid een pandemie veroorzaak die ook in Lochem haar slachtoffers heeft gemaakt. Tot op heden zijn er in Lochem zeventien mensen overleden die ook positief getest zijn. Maar we kennen denk ik allemaal oudere mensen die in een verzorgingstehuis zijn overleden die niet getest zijnen dus niet in dit getal zitten."

De wethouder wees naar het grote woord 'HOOP' dat verlicht werd door de vele kaarszakken. "Het woord Hoop is gericht op genezing. We kijken allemaal vol spanning uit naar een vaccin voor Covid19. Er worden miljarden geïnvesteerd om antiststoffen te ontwikkelen. En terecht. Maar wij zouden, hier vanavond zo bij elkaar graag dezelfde inspanning zien bij de bestrijding van Kanker. Er zijn jaarlijks veel meer dan honderdduizend mensen in Nederland die de diagnose kanker krijgen. Dat is ruim twee keer zoveel als de Corona-besmetting in ons land tot nu toe. Verdiend dat ook niet wat meer aandacht?"

Het geplande evenement dat aankomend weekend had moeten plaatsvinden is verplaats naar 26 en 27 juni 2021. "Toch hoef je tijdens komend weekend niet stil te zitten" laat Peter Noordanus weten. Speciaal voor de Lochemse SamenLoop, heeft Olga Commadeur een video opgenomen waarin gedurende vierentwintig minuten lekker bewogen kan worden. "Helemaal veilig en coronaproof!" aldus Noordanus. Info: Facebook @SamenLoopLochem

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode