Vrijwilliger Hermien Bannink (rechts) en medewerkers Roy Ilbrink en Mila Hoftijzer. Foto's: Marieke Post
Vrijwilliger Hermien Bannink (rechts) en medewerkers Roy Ilbrink en Mila Hoftijzer. Foto's: Marieke Post
De Vrijwilliger Centraal

Samen de handen uit de mouwen steken bij de Centerrr

BARCHEM - “Handen uit de mouwen”, dat motto lijkt Hermien Bannink goed te passen. In haar werkzame leven heeft zij zelf gemerkt hoe fijn het is als er hulp geboden wordt op momenten dat dat nodig is. Het is dankzij dit motto dat zij als vrijwilliger bij de Centerrr aan de slag is gegaan.

Door Marieke Post

Halverwege april maakte de supermarkt in Barchem een doorstart onder de naam Centerrr. Centerrr staat voor: Retail, Re-integratie en Relatie met het dorp. De naam zegt het al, hier komt alles samen. Deze supermarkt is veel meer dan een plek voor de boodschappen. Het is ook een ontmoetingsplek voor de bewoners én een leer/werkomgeving voor mensen die minder makkelijk op een reguliere arbeidsplaats aan de slag kunnen. Het maakt Centerrr tot een waardevolle plek voor velen.

Hermien noemt naast de supermarkt onder meer het dorpshuis en de kerk als de punten waar mensen kunnen samenkomen en die het dorp leefbaar houden. “Het zorgt voor verbinding met het dorp en het vormt de gemeenschap. Maar deze plekken kunnen alleen behouden blijven, als je het samen doet.” Dat betekent voor Hermien ook dat een goed initiatief steun moet krijgen van mensen die daartoe in staat zijn. “Je moet niet denken dat het vanzelf wel goed komt. Je kan niet wachten met helpen als het nu moet gebeuren.”

Hermien benadrukt gelijktijdig hoeveel plezier ze in het vrijwilligerswerk heeft en hoeveel voldoening het haar oplevert. Zelf is zij één dag in de week te vinden in de supermarkt. Het werk blijkt (nog) veel leuker dan verwacht.

“Het is afwisselend, de sfeer is heel goed en het contact met mensen is voor mij belangrijk. Het is leuk om wat nieuws te leren en een inkijkje te krijgen in wat erbij komt kijken om een supermarkt draaiende te houden.” Haar eigen werk bestaat uit allerlei hand- en spandiensten en varieert per keer van boodschappen verzamelen voor de bezorging, achter de kassa aanschuiven maar ook bijvoorbeeld het dweilen van de koelcel als dat zo uitkomt. “En natuurlijk vakken vullen, net als mijn kleindochter doet bij een andere supermarkt”, benoemt Hermien lachend.

Hermien breekt een lans voor alle vrijwilligers die zich inzetten in het dorp waardoor voorzieningen op peil blijven en betrokkenheid wordt vergroot. “Dat doe je nooit alleen, maar met elkaar.” De betrokkenheid bij de supermarkt is gelukkig groot. Dat blijkt wel uit het feit dat de Centerrr kan rekenen op een dagelijkse inzet van een vaste club vrijwilligers die het belangrijk vindt dat deze centrale plek voor Barchem behouden blijft.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden