Koeienverkeersborden zien eruit om te stelen | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
Tine van Houselt schildert allerlei dieren op verkeersborden, ook in opdracht. Foto: Arjen Dieperink
Tine van Houselt schildert allerlei dieren op verkeersborden, ook in opdracht. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Koeienverkeersborden zien eruit om te stelen

Maar het is niet de bedoeling dat dat ook echt gebeurt

Door Arjen Dieperink

GROOT DOCHTEREN - Het kunstwerk van boerin/kunstenares Tine van Houselt aan de Dochterenseweg was goed zichtbaar. Het trok veel bekijks en het werd regelmatig gefotografeerd. Het zag er dan ook uit om te stelen. Maar helaas is dat nu ook echt gebeurd. En niet voor het eerst.

De schuren en de boerderij omringen het erf, en midden in het groen staan twee levensgrote kunstkoeien. Tine van Houselt gaat zitten aan de tuintafel. Haar dag begint als boerin om zes uur, om half zeven worden de koeien gemolken en om kwart over acht werkt ze na een opfrisbeurt verder als kunstenares.
Alle verkeersdeelnemers die over de Dochterenseweg hebben gereden, moeten haar werk hebben gezien. "Het is weg", zegt Tine terwijl zij het erf afkijkt richting de plek waar het bord heeft gestaan. Het was een verkeersbord waar zij een hollende koe op had geschilderd. "Wij hebben aan beide kanten van de weg grond liggen. De koeien moeten soms oversteken en toen kwam ik op het idee om een verkeersbord te maken met een hollende koe erop."
De voorbeelden komen van foto's die ze zelf heeft gemaakt. Haar computer zit vol mappen, gerangschikt op jaar, met foto's van hollende koeien. "Als de dieren na de winter weer het weiland in mogen zijn ze niet te remmen. Ze hollen en springen en daar maak ik foto's van om die later als voorbeeld te gebruiken. Ook ga ik bij collega's in de buurt foto's maken zodra hun koeien voor het eerst het weiland in mogen. Je krijgt dan een mooie collectie." Het is duidelijk dat Tine gek is op haar dieren.

Nummer drie
"Het is niet de eerste keer dat zo'n verkeersbord aan de Dochterenseweg is gestolen. In 2013 verdween het eerste bord, met paal en al. Bij het tweede bord hebben wij onder de paal een kruis bevestigd en dit een meter in de grond gegraven. Het bord werd vastgezet met anti-diefstalklemmen, die je er niet zomaar met sleutel 13 af kunt krijgen. Maar ook dat hielp helaas niet. En nu is bord nummer drie gestolen."
Tine van Houselt vertelt: "Ik koop oude verkeersborden op bij de gemeenten, ze worden geschuurd en daarna ga ik ermee aan het werk. Behalve koeien schilder ik ook andere boerderijdieren op de borden. En daarnaast werk ik in opdracht."
"Begin van dit jaar had ik het project bedacht om dierentuinen te bezoeken waar jonge dieren zijn geboren. Ik wou ze fotograferen en zo een nieuw bestand aanleggen dat ik kon gaan gebruiken. Helaas, door de corona-maatregelen sloten de dierentuinen en zijn de jonge dieren te groot geworden. Volgend jaar weer een nieuwe kans" .

Honderd
Van Houselt begon in 2010 met het beschilderen van verkeersborden. Dit jaar heeft zij er precies honderd gemaakt. Haar werk stond ook in het blad Landleven waarvoor zij uitgebreid door fotograaf Theo Tangelder werd geportretteerd.
Tine wijst naar de twee kunstkoeien, midden op het erf. "Die heb ik ook zelf beschilderd. De roodbonte heb ik geschilderd zoals onze Flora eruit zag. Die koe hebben wij zestien jaar gehad. De andere is Guusje."
Stilzitten komt in het woordenboek van Tine van Houselt niet voor. Of er nog een nieuw bord bij de koeienoversteekplaats komt is nog de vraag. Laatste redmiddel tegen diefstal is dan het bord aan de paal vastlassen.


www.tinevanhouselt.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden