George Udcoff doet vrijwilligerswerk voor meerdere organisaties. Foto: Ria Elstgeest
George Udcoff doet vrijwilligerswerk voor meerdere organisaties. Foto: Ria Elstgeest
De Vrijwilliger Centraal

Een palet aan vrijwilligerswerk

Algemeen

In een wereld waar veel geld in omgaat, voelt George Udcoff zich als een vis in het water. Een vis die zich thuis voelt in een school, dus samen sterk zijn. Eerst als accountant en daarna directeur bij gerenommeerde bedrijven in het buitenland. Vervolgens als eigenaar van een metaalhandelsbedrijf en de laatste jaren als vrijwilliger bij verschillende instanties.

Door Rita Elstgeest

George zegt zelf: “De maatschappij is goed voor mij geweest en nu betaal ik de maatschappij terug”. De geboren Amerikaan kwam naar Europa en werkte en woonde in Zwitserland door en voor de handel. Door zijn Nederlandse vrouw is hij in 1998 in ons kikkerlandje terecht gekomen en zo’n 22 jaar geleden in Lochem verzeild geraakt. Zijn vrouw runt hier een B & B met de naam 'In Den Olifant'.

“Ik heb een palet aan vrijwilligerswerk”, vertelt George. "Naast SWL, ben ik ook bestuurslid en penningmeester van het Historisch Genootschap Lochem, Kunstroute Lochem en de Plaatselijke Commissie Gudulakerk van De Stichting Oude Gelderse Kerken". Afhankelijk van bijdragen van leden en deelnemers, verhuur en subsidies kunnen de laatste drie wel een gedegen financiële man gebruiken. Daarbij komt zijn kracht van het charmante gesprekken voeren goed van pas.

George is een teamwerker. Zodra hij iemand met een talent ontmoet, zal hij verder informeren. Er is altijd wel een plek, nu of in de toekomst, dat dit specifieke talent nodig heeft. Zo kan hij in zijn netwerk dikwijls iemand vinden voor een bepaalde klus of functie.

Enkele jaren geleden kwam Stichting Welzijn Lochem op zijn pad met de vraag of hij iets wilde betekenen voor mensen die problemen hebben met het invullen van belastingaangiftes. Gelukkig kan George geen 'neen' zeggen... Gepensioneerden en mensen met een laag inkomen zonder goed inzicht in de belastingen zijn de hulpvragers. Deze coronatijd vergt wel meer inspanning.

De contacten met de cliënten verlopen nu per telefoon. Het aantal aanvragen is zo groot gegroeid, dat George nu een team heeft samengesteld. Een collega-vrijwilliger, Wim Logtenberg, is registeraccountant. Bijzonder vindt George, dat Nebal Al Arbied, zelf uit het oosten en eerder een cliënt, bij het team betrokken is.

Daarnaast helpt George op verzoek van de gemeente, mensen voor schuldsanering. Door dit werk heeft hij contacten met verschillende instanties. Gelukkig puzzelt hij graag. Voor de mensen die er niet meer uit komen, verzamelt hij informatie en geeft helderheid. Want “het probleem wordt niet opgelost door deurwaarders aan de deur. Met schuldsanering help je iemand meer”, is zijn overtuiging.

Voor schuldsanering is de Belastingdienst belangrijk. Hierover zegt George: "Van alle instanties waar ik mee te maken heb, is de Belastingdienst het best georganiseerd. Krijgt van mij hoge cijfers. Het komt natuurlijk ook omdat ik als tussenpersoon en niet als belanghebbende mijn vragen stel. Door mijn tussenkomst is er geen machtspelletje gaande. Ik heb niets te verliezen". Hier is het opbouwen van vertrouwen belangrijk.

Daarmee wordt de kracht van George meteen duidelijk: vertrouwen winnen en geven. Deze houding geeft hem voldoening en de waardering van de hulpvragers én de instanties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant