Jacqueline Roelofs: “De bibliotheek heeft in steeds sterkere mate ook een sociale, maatschappelijke en educatieve taak. Dat mag niet verloren gaan!” Foto: Eric Klop
Jacqueline Roelofs: “De bibliotheek heeft in steeds sterkere mate ook een sociale, maatschappelijke en educatieve taak. Dat mag niet verloren gaan!” Foto: Eric Klop

Jacqueline Roelofs begint als nieuwe directeur Graafschap Bibliotheken

Algemeen

‘Blauwvinger’ op missie in Zutphen en Lochem

Door Eric Klop

ZUTPHEN/LOCHEM – Eigenlijk kwam het bij toeval op haar pad. Ze keek weliswaar een ´beetje´ rond voor ´misschien´ iets anders, maar had het in Groningen verder best naar haar zin. Toen ze echter via een wervingsbureau vernam dat er zo’n 150 kilometer zuidelijker een wel héél interessante vacature was, kwam ze daadwerkelijk in actie. En is Jacqueline Roelofs per 1 augustus de nieuwe directeur van Graafschap Bibliotheken.

Het heeft maar een haartje gescheeld of Jacqueline Roelofs was vanuit haar woonplaats Zwolle nog een tijdje noordwaarts naar haar werk blijven rijden. Bij Biblionet Groningen, een overkoepelende organisatie achter 37 openbare bibliotheken die verspreid zijn over de elf gemeenten die de provincie naast z’n hoofdstad nog rijk is. Sinds 2015 was zij er vanuit het directieteam verantwoordelijk voor, zo zegt ze, ‘de bibliotheekpoot’. “De vacature in Zutphen/Lochem voor een opvolger van Gerard Huis in ’t Veld lag er al in december. Ik heb die destijds niet gezien. Er was een beoogd kandidaat, maar dit liep op het laatste moment spaak. En kwam ík dus in beeld. De procedure verliep vanwege de coronacrisis hoofdzakelijk digitaal. Uiteindelijk vond er met de sollicitatiecommissie één live-ontmoeting plaats. Hier, in de voormalige Broederenkerk. Een prachtige bieb, passend bij Zutphen dat ik al kende als een leuke stad. Logeerde enkele keren in een hotel dat als uitvalsbasis diende voor wandeltochten in de omgeving.”

Jacqueline Roelofs is een echte Zwolse. “Een ‘blauwvinger’”, lacht ze. “Een benaming die verwijst naar de tijd dat de inwoners van Hanzestad Zwolle weinig anders deden dan geld tellen.” Roelofs werd er 53 jaar geleden geboren en woont er, - samen met Guido, zonder kinderen maar met twee katten -, nog steeds. Behalve dan die paar jaar dat ze in Nijmegen studeerde. “HBO Voeding en Diëtetiek. Nadat ik in 1988 afstudeerde bleek mijn vakgebied in Nijmegen en omgeving geen toekomst te bieden. Ging terug naar mijn geboorteplaats waar ik her en der vooral hap snap aan de slag kon. De praktijk viel hoe dan ook wat tegen. Ik vond de opleiding leuker. Bijna niemand van mijn lichting zit trouwens in het vak. Wel heb ik er misschien mijn voorliefde voor lekker koken en eten aan overgehouden. En hardlopen, dat is ook gezond. In 2007 heb ik de marathon van New York gelopen. Misschien wel het mooiste wat ik mijn leven ooit heb meegemaakt!”

Organisatie en advies
Ze besloot het over een andere boeg te gooien. Roelofs deed een HBO-opleiding Commerciële Economie. Die bracht haar na voltooiing en gecombineerd met een MBA-studie op Neijenrode bij een organisatie- en adviesbureau in Apeldoorn, waarvoor ze trainingen verzorgde in het bedrijfsleven. “Werken met groepen. In het team een flow bewerkstelligen en zo samen resultaten behalen. Echt leuk werk! Het bleek mijn lust en leven en werd de rode draad in mijn verdere loopbaan.” Een van de klanten was Rijnbrink, een organisatie die in de provincie Overijssel en later ook Gelderland het bibliotheekwerk ondersteunt. Tijdens de opdracht ging haar werkgever failliet. “Door privéproblemen van de eigenaren. Je zag het schip zinken. Toevalligerwijs was er bij Rijnbrink net een relevante functie vacant. Of dat iets voor mij was? Natuurlijk! Ik kwam er in dienst als trainer en organisatieadviseur, gericht op de veranderingen waarmee de openbare bibliotheken te maken zouden krijgen. Een fijne job. Ben zo bevangen geraakt door het bibliotheekvirus.”

In 1988 startte Roelofs bij Rijnbrink en bleef daar in diverse functies tot 2015. Zo was ze er HR-directeur, stond ze aan het hoofd van het facilitair bedrijf en was ze uiteindelijk actief als netwerkmanager voor de bibliotheken in Overijssel. “Een adviesrol die mij nóg nauwer in aanraking bracht met alle vernieuwingen die het bibliotheekwerk in volle hevigheid doormaakte. Voor mij was dit het helemaal en vond dat het tijd was om het een en ander zelf te doen. Biblionet Groningen bood mij die kans. Met als opdracht de transitie van het ouderwetse uitlenen naar een veel meer educatieve en maatschappelijk functie. Totdat het opnieuw begon te kriebelen…”                

Strategie
Officieel per 1 augustus in dienst is haar eerste werkdag als directeur van Graafschap Bibliotheken op maandag 3 augustus. “Dan ga ik verder waar Gerard Huis in ’t Veld gestopt is”, kondigt Roelofs aan. “Voort met datgene wat door hem al in de stijgers is gezet. Een nieuwe visie, de strategie voor de komende jaren. Op basis van wat zich de afgelopen paar decennia heeft voltrokken. De bibliotheek is al lang geen plek meer waar je alleen boeken kunt lenen. De bieb heeft in steeds sterkere mate ook een sociale, maatschappelijke en educatieve taak. Het bestrijden van laaggeletterdheid, taalonderwijs voor immigranten, levenslang leren. Een ontmoetingsfunctie ook. Laagdrempelig! Vroeger was de openbare bibliotheek een op zichzelf staand bolwerkje. Noem het naar binnen gekeerd. Nu is samenwerking met zorg, welzijn en cultuur niet meer weg te denken. Niet alleen voor het publiek maar ook voor deze sectoren staan de deuren wijd open. Om kennis te delen, te verbinden. Dat betekent echter niet dat de transitie is volbracht. De bibliotheek is, ook met de nieuwe taken, teveel aanbodgericht gebleven. We moeten nóg meer in gesprek met bewoners en organisaties. Wat willen zij en wat kunnen zij? Zodat de bieb hét platform is waar aan de hand van collectie en allerhande activiteiten aanbod en vraag elkaar ontmoeten. En mensen als het ware ‘stiekem leren’…”

De nieuwe directeur van Graafschap Bibliotheken gaat ervan uit dat zowel bezoekers als beleidsmakers zo langzamerhand wel van het belang van de hedendaagse openbare bibliotheek doordrongen zijn. Niettemin zette de politiek in menig gemeente het werk de afgelopen jaren meermaals bovenaan het lijstje van sectoren die vanwege financiële krapte wel een, soms desastreuze, veer konden laten. Ze realiseert zich dat terdege, net als dat er nu opnieuw tijden aankomen, of er al zijn, waarin lokale bezuinigingen onontkoombaar lijken. “Zeker als het Rijk geen helpende hand toesteekt”, beaamt ze. “Dan zal met de gemeenten Zutphen en Lochem, in feite de opdrachtgevers van veel bibliotheektaken, moeten worden bekeken wat er mogelijk is en liefst ook blijft. Het zal hard werken zijn om dit voor elkaar te krijgen. We moeten de politiek aanhoudend bestoken met het maatschappelijk, cultureel, educatief en sociaal belang van het bibliotheekwerk anno 2020. Ik kan dat niet genoeg benadrukken”, aldus Jacqueline Roelofs.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant