Na achtentwintig fantastische jaren, neemt Marian Duistermaat-Kappert afscheid van Hof van Gelre. Foto: Arjen Dieperink
Na achtentwintig fantastische jaren, neemt Marian Duistermaat-Kappert afscheid van Hof van Gelre. Foto: Arjen Dieperink (Arjen Dieperink)

Hof van Gelre moet verder zonder Marian Duistermaat

LOCHEM - Ze is de laatste van een hele rij familieleden die hebben gewerkt bij 't Hof van Gelre, tegenwoordig Hof van Gelre. Nu is ook zij er weg: Marian Duistermaat sluit die deur voorgoed.

Door Arjen Dieperink

Het deed haar wel wat. "Maar aan alles komt een keer een eind", lachte Marian Duistermaat, die zich 28 jaar voor het hotel heeft ingezet: "Als ik ergens ga werken en ik heb het naar mijn zin dan ben ik niet zo maar weer weg".
Toch viel twee weken geleden het doek voor haar, net als voor haar man Fred Duistermaat, conciërge van de basisschool St. Joseph, die op hetzelfde moment afscheid nam. De twee gaan nu genieten van het pensioen. "Het geeft toch een vreemd gevoel dat ik niet meer naar 't Hof van Gelre hoef te gaan". Die 't is er sinds kort af, maar de oude hotelnaam zit na zoveel jaren bij Duistermaat gewoon in het geheugen gebakken.

Oude heer Finster
Achtentwintig jaar geleden begon ze in het hotel. "Onze kinderen werden groot en zelfstandiger en dat was voor mij het teken om in 1992 op een advertentie van 't Hof van Gelre te reageren. Ik heb altijd in de huishouding gewerkt, al die jaren in de zijvleugel. Ik heb de oude heer Finster nog meegemaakt, zij het niet meer als eigenaar. Diens zoon leidde toen met zijn vrouw het hotel. Daarna nam hun zoon het over die het later verkocht aan Arne Heitmeijer. Onder zijn leiding heeft het hotel in een korte tijd een metamorfose meegemaakt. "In het verleden maakte je mee dat gasten wel veertig jaar achter elkaar in het hotel kwamen. Niet voor een korte tijd, maar voor vele weken. Die tijd is wel voorbij."
Behalve Marian Duistermaat-Kappert hebben ook haar moeder Marie, haar broer Frans Kappert, dochter Moniek, de twee nichtjes Esther en Monica (dochters van Frans) voor Hof van Gelre gewerkt. "Frans was er tien jaar lang nachtportier." Marian kijkt even voor zich uit, want broer Frans is haar drie jaar geleden ontvallen. Ook haar andere broer overleed kortgeleden.

Professioneler
"Mij valt het op", vertelt Marian, "dat het hotel tegenwoordig een zeer professionelere uitstraling heeft, je loopt niet meer in eigen kleding de huishouding te doen. Maar het belangrijkste is dat je goede collega's hebt. Je kunt wel leuk werk hebben maar als je relatie met de collega's niet goed is dan houd je het niet zo lang vol. Het was voor mij wel moeilijk om van hen en het hotel afscheid te nemen. Anderzijds leek het mij wel verstandig om nu te stoppen, ook al had ik langer door kunnen werken. In al die jaren ben ik nog nooit een keer ziek geweest. Maar huishouding, onder meer bedden opmaken van een vleugel is wel zwaar werk. Nu kan ik het nog, maar je weet nooit wanneer het te veel wordt."
Genieten van hun vrije tijd zullen Marian en Fred zeker gaan doen. "Wij hebben elektrische fietsen gekocht en eind augustus gaan wij naar Griekenland. Onze dochters zijn goed terechtgekomen: Moniek werkt bij Sevinksmolen in Winterswijk en Sandra bij de HB-shop in de Molenstraat."
Het is duidelijk, Marian en haar man Fred zijn een nieuwe levensfase ingestapt. Het boek 'Hof van Gelre' is voorgoed dicht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden