Beteugel ambities met zon en wind

Met stijgende verbazing zal iedereen dinsdagavond 8 september naar de gemeenteraad van Lochem hebben gekeken. Daar kwamen veel insprekers aan bod over het concept RES-plan, waarin zeven buurgemeenten, waaronder Lochem, aangeven hoeveel windmolens en zonneparken ze in hun regio willen. Zo willen zij voldoen aan het landelijke klimaatakkoord om CO2 fors terug te dringen. Een loffelijk streven.

Iedereen wil dat het klimaat wordt gered, maar daarbij is het oppassen geblazen dat andere belangen en waardevolle zaken niet worden plat gewalst en vernietigd. Dan zijn we per saldo slechter af. In dit geval ons fraaie landschap, de omwonenden die straks zo’n enorme molen of duizenden zonnepanelen bij hun woning krijgen of landbouwgrond, die opgeofferd wordt en toeristen die hun favoriete bestemming in de Achterhoek niet meer herkennen enz. Het beoogde zonnepark bij Barchem laat zien hoe het op tal van deze punten uit de hand kan lopen, maar gelukkig kan de gemeenteraad dit onzalige plan nog tegenhouden.

De insprekers legden dinsdagavond stuk voor stuk de vinger op de gevaarlijkste punt uit het RES- plan. Het is veel te ambitieus. Om maar het braafste jongetje van de klas te zijn willen de zeven gemeenten alsof het een klimaatwedstrijd is een overdaad aan molens en parken: veel meer dan nodig is en de regering vraagt. Omgerekend honderden hectaren extra aan zonneparken en vele windmolens. Om het nog erger te maken: de bijdrage die burgers leveren door panelen op hun dak te leggen zijn gemakshalve niet meegeteld evenals zon op dak van bedrijfsgebouwen. En dan is volgens netwerkbeheerder Liander ook nog eens de verdeling van zon op dak en wind heel ongunstig. Op deze manier zadelen de bestuurders in hun doorgeslagen ambitie hun inwoners op met onnodig veel parken en molens, die het landschap en de leefomgeving verzieken.

Je zou verwachten dat een gemeenteraad hier opkomt voor de belangen van de burgers, maar niks daarvan. Enkele fracties en de verantwoordelijke wethouders lijken bevangen door een roze wolk van zon en wind. Financiële participatie voor omwonenden lijkt sommige raadsleden een goed idee om de landschappelijke pijn te verzachten maar uiteindelijk is dat een doekje voor het bloeden als het al lukt om een goede financiële regeling te maken. Niemand zit daar werkelijk op te wachten.

Het is nog niet te laat. Het geluid van de inspraak om zorgvuldig en met realiteitszin te opereren kan nog doordringen tot de raadsleden. Op 21 september als de raad een eerste oordeel velt over het concept RES-plan kan ze het tij nog keren. Dan wordt het heenwalsen over de burgers en de insprekers of met beide benen op de grond werken aan het redden van het klimaat. Gemeenteraad beteugel de RES!

Hans Siemes,
voorzitter Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk (Hobama)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden