Cees van de Noort  wijst de plek aan waar zijn buitenboordmotor heeft gezeten. Foto: Arjen Dieperink
Cees van de Noort wijst de plek aan waar zijn buitenboordmotor heeft gezeten. Foto: Arjen Dieperink

Buitenboordmotor gestolen uit boot Cees van de Noort

LOCHEM - Zes jaar lang had de 83-jarige Cees van de Noort een boot met een buitenboordmotor, tot afgelopen week toen hij in de passantenhaven terug kwam.

Door Arjen Dieperink

In de kleine passantenhaven lig een schip en een boot geschikt voor zes personen. Het afdekzeil is door Cees van de Noort voor de foto verwijderd. Een beetje ontdaan staat Sjef van Hoorn aan wal toe te kijken. Van Hoorn is na zijn pensionering de informele havenmeester en houdt de haven schoon en in de gaten.

Hij is het aanspreekpunt voor menigeen die er zijn vaartuig aanlegt. "Kijk hier heeft de buitenboordmotor gezeten. Twee dagen geleden was ie er nog", laat Cees van de Noort wijzend naar de achterkant van de boot met een bezorgde stem weten.

Een reactie van de havenmeester Van Hoorn kon niet uitblijven: "Het is mij toch wat, dat zo iets is gebeurd." Ondertussen helpt hij Van de Noort om aan wal te komen. Opvallend kras komt Cees van de Noort, ondanks zijn gevorderde leeftijd, over. Dat hij aangifte van diefstal gaat doen, staat voor hem als een paal boven water, om in scheepvaartstermen te blijven. Cees zoekt getuigen.

Even later zit Van de Noort in zijn bejaardenwoning aan tafel. "Ik heb de politie benaderd, pas volgende week woensdag (16 september - AD) kan ik aangifte doen. Met mijn vrouw en de kinderen hebben wij er altijd veel plezier aan beleefd." Cees kijkt zijn vrouw aan. "Heb jij het filmpje nog op het mobieltje staan?". Kort daarna staat zij aan de keukentafel en toont een filmpje van zijn varende boot met hun kleinzoon aan het stuur van de buitenboordmotor. "Zelf vaar ik niet meer mee. Het is de reuma die mij parten speelt" verontschuldigde zij zich. "Is het geen mooi ding!", is de reactie van Cees van de Noort, terwijl hij het filmpje voor de derde keer bekijkt. "Ik heb ook een trailer en ging in de zomer regelmatig naar andere wateren toe om te varen."

Op de vraag hoe het nu verder moet, is Cees zijn antwoord resoluut: "De buitenboordmotor heb ik van een oud vrouwtje in Friesland gekocht. Vervolgens heb ik de buitenboordmotor door een monteur laten onderhouden, deze liet mij weten dat er weinig mee is gevaren. Nu moet ik maar kijken of ik een buitenboordmotor kan huren voor de maand september. Daarna wordt het weer slechter en stop ik even met het varen voor het volgende seizoen. Volgend jaar ga ik op zoek naar een tweedehands buitenboordmotor daar ik wil blijven varen."

Van de Noort verwacht niet dat hij de gestolen motor terug zal zien. Mochten er getuigen zijn geweest van de diefstal dan kunnen zij met Cees van de Noort contact opnemen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden