Henry Oost heeft het ruilen van stekjes, plantjes en zaden in Lochem opgezet. Foto: Arjen Dieperink
Henry Oost heeft het ruilen van stekjes, plantjes en zaden in Lochem opgezet. Foto: Arjen Dieperink

Lochem heeft een ruilpagina voor alles dat groeit en bloeit

LOCHEM - Sinds kort kan men in Lochem via Facebook plantjes ruilen zonder ze te versturen via de post. Het is een initiatief van de Lochemer Henry Oost.

Door Arjen Dieperink

"Kijk, is dat niet mooi, al dat groen in de tuin? Het zorgt ook voor verkoeling", ondertussen wijst de 50-jarige Henry Oost om zich heen. Bij de Lochemer stroomt figuurlijk het groen door zijn aderen. "Mijn Esther en ik hebben wat met de natuur, zelf wou ik in het verleden boswachter worden. Uiteindelijk ben ik wel in de groenvoorziening terecht gekomen. Ik zag de site voor de landelijke plantenruil, daar werd ik enthousiast van. Maar om lange afstanden te rijden om de plant op te halen of om het als pakket te versturen ging mij eigenlijk te ver. Derhalve kwam ik op het idee om een Facebookpagina aan te maken om lokaal, Lochem en omgeving, de mogelijkheid te bieden om stekjes, planten en zaden te kunnen ruilen. Door het lokaal te houden belast je het milieu ook niet" laat Oost weten terwijl hij op Facebook de pagina 'Planten ruilen, niet per post. Lochem e.o.' toont.

De pagina wordt al druk gebruikt, drie lavendelplantjes stonden er even op en zijn geruild voor drie hibiscus. Twee stekjes rode geranium, een niet winterharde banaanplant of vijf jonge stekken van de bodembedekker Hosta met de vermelding 'geeft paarse bloemen' staan er onder ander op. "Ik heb voor laagdrempeligheid gekozen", laat Henry Oost weten. "Je hoeft geen plantenkenner te zijn om mee te kunnen doen. Indien je een plant mooi vindt, is het toch goed! Het mooie is dat het komen brengen en halen een stuk socialer is, tevens kun je van elkaar veel leren. Kijk, hier heb je een Vaderplant, die heb ik met een mevrouw geruild. Zij heeft mij het een en ander over de plant verteld. Ik wist niet eens dat deze plant bestond. Prachtig toch?"

Met warmte spreek Henry Oost over alles dat groeit en bloeit. "Groen is goed voor de mens, het ontstrest en maakt ons creatief. Daarom zie je in grote kantoorruimten ook groen om je heen.Hoe simpel kan het zijn om de natuur in en rond je huis te halen?"

Henry Oost loopt naar de hoek van de woning waar een krat vol bloemen staat. "Deze zijn uit het zaad van de roos gekomen die daar staan. Het zijn drie verschillende rozen met ieders hun eigen kleur. De zaden heb ik van de grond opgepakt en derhalve weet ik niet van welke roos ze zijn. Dat is dan de verrassing voor diegene die deze plant met mij gaat ruilen."

Op zijn initiatief heeft de Lochemer veel positieve reacties mogen ontvangen. "Het slaat aan, het is goedkoop en vooral goed voor de natuur. Kijk hier heb je een plant die heel veel zaad geeft. Zou ik een zo'n bol zaad gebruiken dan heb ik direct vijfhonderd nakomelingen. Zo'n bol je kun je ook ruilen. Op die manier hebben veel meer mensen er plezier van en het is nog gratis ook".

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden