Jan Leijenhorst toont de website oudbarchem.nl op zijn laptop. Foto: Arjen Dieperink
Jan Leijenhorst toont de website oudbarchem.nl op zijn laptop. Foto: Arjen Dieperink

Geschiedenis Barchem en omgeving digitaal terug te vinden

Algemeen

BARCHEM - Acht jaar geleden begonnen Anton Langenberg, Johan Saaltink, Evert Kamperman, Albert Esselink, Ab Harkink en Jan Leijenhorst hun onderzoek naar de geschiedenis van de voormalige deelgemeente Laren - Zuid, oftewel Barchem en omgeving, vanaf 1861. Het resulteerde begin van dit jaar in de uitgave van een boekwerk, dat al is uitverkocht. Daarom is er nu ook de site oudbarchem.nl.

Door Arjen Dieperink

In de Wingerd vertelt Jan Leijenhorst over de nieuwe site oudbarchem.nl. "Ik wil je wel vertellen over de site, maar ik ben niet de enige die er aan werkt. Als een team zijn wij er mee bezig", zegt Leijenhorst. De site www.oudbarchem.nl is een direct voortvloeisel van 'Barchem. Blik op de voormalige deelgemeente Laren - Zuid vanaf 1861'. Het boek, dat begin van dit jaar in een oplage van zeshonderd stuks verscheen, is helemaal uitverkocht. Ik vind het vervelend dat we nu steeds 'nee' moeten verkopen omdat het is uitverkocht. Vaak hebben mensen vernomen dat een voorvader of een andere bekende in het boekwerk vermeld staat, en dan willen ze graag het boek kopen. Helaas kost een herdruk veel te veel geld. Daarom hebben wij als auteurs besloten het boekwerk op de site te zetten zodat iedereen die er iets van zijn gading in vindt, zelf een uitdraai van kan maken." De website wordt ook gebruikt om waar mogelijk nog meer van de rijke geschiedenis van Barchem zowel in woord als beeld vast te leggen.

Geen barverhalen of bijnamen
"Wij krijgen ook wel commentaar op het boekwerk", laat Jan Leijenhorst weten. "Enkele spelfouten in namen of aanvullingen kunnen wij nu online verwerken. Tevens krijgen wij ook nieuwe informatie aangeleverd die bijzonder interessant is. Het is niet onze bedoeling om de gegevens die online worden gezet, in boekvorm of in een verhaal te verwerken. Dat laten wij aan anderen over die zich daar toe geroepen voelen "

'Barverhalen' van bijvoorbeeld die buurman die iets te diep in het glaasje keek en op een bijzondere wijze huiswaarts ging zullen niet worden geplaatst. Evenmin worden bijnamen die mensen van bepaalde personen of families kennen, op de site gezet. "Het moet niet zo zijn dat je personen beschadigt of beledigt. We gebruiken uitsluitend historisch materiaal zoals foto's of documenten. Dat soort dingen is van harte welkom", aldus Leijenhorst.

De site
De site is opgebouwd met aparte tabbladen voor rubrieken als de kerk, de kern, de buurtschappen, een register, agrarische informatie en verenigingen. De rubriek buurschappen is onderverdeeld in Barchem, Boshuurne, Langen, Nettelhorst en Zwiep. Agrarisch is onderverdeeld in landbouw en boterfabrieken. De site kent een zoekfunctie. Door bijvoorbeeld een familienaam in te typen vindt men de betrokken informatie snel.

Stokje overdragen
"Tja, en dan is er nog een ander punt", zegt Jan Leijenhorst. "Wij als auteurs willen ons zo langzamerhand terugtrekken. We vinden dat de jongere generatie het stokje van ons over moet nemen, om de continuïteit van het bijwerken van de informatie te garanderen. De site is bestemd voor de gemeenschap, om op een digitale manier de geschiedenis van ons mooie Barchem en omgeving vast te leggen. We willen graag een werkgroep samenstellen die de site beheert en het aangeboden materiaal verwerkt. Met vooral ook jongere inwoners. Daarom onze oproep aan iedereen die de geschiedenis van Barchem interessant vindt, om zich bij mij te melden. Je wordt niet voor de leeuwen gegooid, wij begeleiden eerst wel", aldus Leijenhorst. Hij is te bereiken via boekbarchem@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant