Ramón Bakhuizen en Lineke Poken voor het VVV-kantoor. Foto: Wendy Goodin
Ramón Bakhuizen en Lineke Poken voor het VVV-kantoor. Foto: Wendy Goodin
VRIJWILLIGER CENTRAAL

Lochem op de kaart

LOCHEM - Wat opviel, en wat nog steeds opvalt, is de grote groep toeristen uit eigen land die onze gemeente weet te vinden deze zomer. "Logisch, het is hier ook erg mooi en er is van alles te doen, ook in coronatijd", leggen Lineke Popken en Ramón Bakhuizen uit. Om er voor te zorgen dat al deze mensen hun weg vinden in Lochem, zijn een aantal gastvrije mensen en voldoende informatie nodig. In Lochem wordt dat dit jaar door een bijzondere groep mensen verzorgd: de vrijwilligers van de VVV.                        

Door Wendy Goodin

Ze waren altijd al actief, de groep vrijwilligers van de VVV. Maar toen de altijd enthousiaste vaste krachten uitvielen vanwege ziekte, kwam al het werk dat de VVV verzet op hun schouders. Lineke en Ramón zijn twee van deze vrijwilligers die dit met veel liefde en plezier doen.

Tijdens het interview in het VVV-gebouw lopen continu mensen in en uit, allen met een eigen doel. Van 'heeft u ook een fietstocht', 'ik ben op zoek naar informatie over de musea', 'kan ik vandaag nog mee met de Berkelzomp' tot informatie over één van de vele wandelpaden die onderhouden moeten worden. Ook komen mensen met vragen die niet direct door de VVV kunnen worden opgepakt. Gelukkig weten de vrijwilligers hen met kennis uit en over Lochem door te verwijzen.

Kortom, een Lochems punt waar je informatie kunt vinden. En dat is ook waar de VVV nog meer naartoe groeit. Vanaf het voorjaar 2021 zal het VVV als Informatiepunt nog beter te gebruiken zijn voor iedereen die meer wil weten over wat Lochem te bieden heeft. Gelukkig blijft het Informatiepunt in het huidige historische gebouw in het hart van Lochem, blijven ook de fantastische medewerkers en vrijwilligers, maar wordt alles een stuk groter en voorzien van moderne middelen en veel mooie foto’s. Ramón, ook bestuurslid van de VVV: "De hele benedenverdieping van dit prachtige pand wordt opnieuw ingericht, er is nog meer informatie over Lochem te vinden en de openingstijden zullen worden verruimd."

Nu als vrijwillig bestuurslid, ook als vrijwilliger in de winkel? "Ja", legt Ramón uit. "Als het nodig is springen we graag bij als bestuur. Ik weet ook genoeg om de mensen op weg te helpen." Normaal is het bestuur meer op afstand, gericht op toezicht en ontwikkeling. Ramón denkt dat de inzet die het bestuur nu in het VVV doet positief uit kan pakken. "Dit heeft als voordeel dat we onze werkzaamheden zoals het beleid, als bestuur beter uit kunnen voeren."

Een team van betrokken vrijwilligers die het samen met een aantal oud-medewerkers lukt om de VVV open te houden. Dan moet je een hart voor de zaak en voor Lochem hebben, toch? "Inderdaad!", zegt Lineke lachend. "Dat hebben we ook. We zijn een groep mensen die allen afzonderlijk een beetje, en met elkaar heel veel weten over het reilen en zeilen van de VVV." Natuurlijk komen ze ook obstakels tegen waar ze de vaste krachten van de VVV bij missen. Dan zoeken ze het zelf uit waardoor ze het, volgens Lineke, eigenlijk best snel leren.

Lineke geniet van haar werk bij de VVV omdat de meeste mensen die komen vrolijk zijn. “Ze zijn bezig met het invullen van hun vrije tijd. Dat is natuurlijk altijd leuk! Er is ook veel leuk materiaal om mensen te helpen. De vele kaarten, de VVV krant en de Lochem gids. Of cadeautjes en souvenirs.” Tijd om eens bij de VVV binnen te wandelen. Ook als Lochemer.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden