De Vrijwilliger Centraal

'Verslaafd' aan voetbal

In de rubriek ‘De vrijwilliger Centraal’ brengt de Vrijwilligerscentrale wekelijks informatie voor en over vrijwilligerswerk. Ook te vinden op: vrijwilligerscentralelochem.nl

Door Ina Stoel

Voetbalvereniging de ‘Witkampers’ is voor Teun Beuzel, 62 jaar, een soort tweede thuis. Minstens twee avonden per week traint hij er tegenwoordig de damesjeugd en het damesteam II. En hij gaat mee naar alle uitwedstrijden van het Heren I team. Zij voetballen op hoog niveau en hebben wedstrijden in alle uithoeken van Nederland. Het kost hem minstens 15 uur per week.

Dit doet Teun naast een fulltime baan in de systeemplafonds en scheidingswanden, waar hij ook nog het halve land voor afreist. En hij zorgt na de dood van zijn vrouw, nu 13 jaar geleden, voor zijn eigen eten en huishouden. “Het hart is eruit, maar je went eraan”.

Na het voetballen op straat met zijn broer en vriendjes ging Teun als 10-jarige op de voetbalclub. Op zijn 17e werd hij jeugdleider. Dit heeft hij acht seizoenen volgehouden.

Na zijn huwelijk begon Teun in 1982 met zijn eerste trainingswerk. Jeugd A, jongens van 14 tot 18 jaar. Van het een kwam het ander. Senioren, jeugd B, jeugd C, enkele meisjes in jongensteams, nu alweer 11 jaar damesvoetbal. Steeds nieuwe uitdagingen.

Teun had niet de ambitie allerlei trainingsdiploma’s te halen. Hij keek met assisteren het werk af van betaalde trainers. En noteerde zoveel mogelijk wat essentieel is.

Teun vindt het belangrijk met iedere voetballer contact te hebben. Hij hoopt ze allemaal naar een hoger voetbalniveau te brengen. Dit doet hij door veel aandacht te besteden aan positiespel en kaatstraining. Ze worden dan technisch en tactisch beter. En door een goeie teamsfeer te scheppen. Gemoedelijk, saamhorig en uit vrije wil.

De club is te klein voor ‘opgelegde doelen vanuit een of andere official’. Hij begrijpt dat het bestuur van de club meer gericht is op Heren I, het vlaggenschip van de Witkampers.

Het streven is in elk team twee leiders te hebben. En elk team traint tweemaal per week. Zo zijn er alleen al zeventig jeugdleiders actief. Vrijwilligers zijn dus altijd welkom. Ouders doen ook veel.

Aan het begin van het jaar wordt er een schema gemaakt, wie wanneer rijdt.

Teun wordt door de dames op handen gedragen. Toen hij 60 werd, kreeg hij van hen een weekend Barcelona aangeboden om een wedstrijd van zijn favoriete FC Barcelona bij te wonen. De vlag van deze club hangt nog in zijn huiskamer.

Teun kan goed met jongeren omgaan. Hij geniet van hun leergierigheid en enthousiasme. “De meiden hebben altijd een soort gezelligheid bij zich. Staan bij feestjes als eerste op de dansvloer”.

Teun, de juiste man op de juiste plek!

Meer berichten

Shopbox