Foto: Gerreke van den Bosch
Politieke column

Genoeg te doen

Hennie van der Most en Willem Beekman maken deel uit van de Lochemse gemeenteraad. Zij voeren een wekelijkse briefwisseling in de Berkelbode.

Dag Hennie,

Voor jou en alle lezers een gelukkig en gezond 2018 gewenst! Heb jij mooie feestdagen gehad? Die van mij waren prima. Zoals al jaren gebruikelijk, combineerde ik de gezelligheid van familie en vrienden met boerderijwerk. Dit jaar met een feestelijk tintje: op derde advent werd een baby geboren. Het echtpaar op boerderij De Vijfsprong heeft er een dochter bij.

Ik ben bevoorrecht dat mijn beide ouders nog leven, maar als familie nemen we op geestelijk vlak helaas steeds verder afscheid van mijn vader. Hij leidt aan dementie. Mijn moeder is er altijd voor hem, maar de zorg valt haar steeds zwaarder. Daarom hadden we familieberaad, daags na kerst. Mijn twee zussen, broer en ik hebben gekeken hoe we onze ouders meer kunnen ondersteunen.

Raar om dit ziekteproces zo van dichtbij mee te maken. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat deze zelfstandige en actieve man in een paar jaar tijd volledig afhankelijk is geworden. Vroeger was hij eigenzinnig: alles moest op zijn manier. Als kind had ik daar best moeite mee. Als ik dan vroeg ‘waarom zo?’, was steevast zijn antwoord: ‘gewoon, omdat ik dat zeg’. Tegelijkertijd was hij ook een zorgzame vader, waardoor ik terugkijk op een mooie en fijne jeugd.

Hennie, heb jij nog speciale wensen voor het nieuwe jaar? Ik wil doorgaan met wat ik al doe. Hopelijk word ik bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart herkozen. Er is genoeg te doen rond eerlijk delen, goed en betaalbare zorg, rijkere natuur en het tegengaan van klimaatverandering. We moeten nog flinke stappen zetten qua energiebesparing en duurzame energie. Verder ga ik door met mijn groentetuin. Zo draag ik bij aan de lokale productie van gezonde groenten, met de natuur als basis.

Een groene groet,

Willem

Meer berichten

Shopbox