<p>Ayoub el Amri (rechts) interviewt Nabil Boulhir tijdens de online-presentatie van de Young Leaders in Lochem. Foto: Still uit Zoom-meeting.</p>

Ayoub el Amri (rechts) interviewt Nabil Boulhir tijdens de online-presentatie van de Young Leaders in Lochem. Foto: Still uit Zoom-meeting.

Lochemse 'Young Leaders' lanceren &Joy: een platform voor en door jongeren

LOCHEM - Jongeren in de gemeente Lochem kunnen voor (hulp)vragen, advies, activiteiten en een goed gesprek met leeftijdsgenoten voortaan terecht bij &Joy. Dit is een nieuw platform voor en door jongeren, opgezet door tien enthousiastelingen in de leeftijd van 13 tot 26 jaar. Zij hebben &Joy bedacht tijdens de Young Leaders-training, die zij onder de vleugels van Stichting Welzijn Lochem volgen. Deze week gaven Christy, Nabil, Mete, Ayoub, Koos, Ilona, Samuel, Eve, Dani en Beyaz een boeiende online-presentatie waarin zij vertelden wat ze hebben geleerd en wat zij met &Joy hopen te bereiken.

Door Rudi Hofman

Aanvankelijk gingen ‘de tien’ voor een festival onder de naam &Joy, maar corona maakte dit onmogelijk. Na een brainstormsessie besloten zij vast te houden aan de naam, maar daar een andere draai aan te geven. In jongerenplatform &Joy staan vijf A’s centraal: Advies (bijvoorbeeld over schuldhulp), Aandacht, Ambitie, Advies en Activiteiten. De initiatiefnemers dromen van zeer uiteenlopende carrières. Zo wil Beyaz Kucukkose ooit een discotheek in Miami runnen, terwijl Ilona Wolters met kinderen of jongeren aan de slag wil. Wat zij allen gemeen hebben, is hun grote betrokkenheid bij leeftijdsgenoten.

Mete Babadagi wil graag uitgroeien tot een positief rolmodel. ‘’Ik ben erachter gekomen dat al we als jongeren ons best doen, er echt wel naar ons wordt geluisterd en dat we wat kunnen bereiken’’. Zij vertelde dit in een kort gesprek met interviewer - en mede-Young Leader - Ayoub el Amri. Ayoub toonde aan dat hij een charmante en innemende persoonlijkheid en interviewer is. Hij en de negen andere deelnemers aan de training hebben met name ontdekt wat hun eigen kwaliteiten en die van de anderen zijn en dat zij door goed samen te werken tot mooie resultaten kunnen komen.

Bij het woord leiderschap had Christy Hogeweg voor zij aan de training begon geen positief gevoel: ‘’Ik wil helemaal niet bazig zijn en anderen vertellen wat ze moeten doen, maar ik heb geleerd dat er heel veel verschillende manieren van leidinggeven zijn.’’ Christy studeert pedagogiek, maar heeft haar toekomst nog niet uitgestippeld. ‘’Eerst mijn papiertje halen en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.’’

Naar Den Haag
De Lochemse wethouder Bert Groot Wesseldijk was vol lof over de online-bijeenkomst: ‘’Complimenten voor jullie presentatie en enthousiasme (...) Zouden jullie de gemeente willen helpen met het beeld van jongeren te vertalen voor de toekomt van Lochem?’’ De Young Leaders grijpen deze kans graag aan. Binnenkort spreken zij in Den Haag Steven Oppenheim van het ministerie van VWS. Oppenheim vertelde dat hij zich zorgen maakt over de snel toenemende schuldenproblematiek onder jongeren. Young Leader Koos Lageveen had kort daarvoor gezegd dat hij jongeren met schulden wil gaan helpen.

Een mooi compliment kregen de Lochemse Young Leaders van Jaap Noorda, een van de bedenkers van het Young Leaders-concept: ‘’We hebben gezocht naar een sleutel om jongeren te bereiken die gemotiveerd zijn hun aandeel in de samenleving op zich te nemen. Jullie demonstreren dat deze training leerzaam is en ook preventief werkt. Dit gebeurt al op meer dan vijftig plekken in het land. Wat zal dit over tien jaar een leuke, sociale samenleving opleveren. En Lochem doet mee!’’

De jongeren achter het platform &Joy gaan vooral via de sociale media leeftijdsgenoten proberen te bereiken. Vanaf januari kunnen ze zich ook profileren op LochemDOET, de nieuwe site van de Vrijwilligerscentrale in Lochem. ‘De tien’ kregen tot slot van de online-bijeenkomst een eerste certificaat en een Young Leaders-T-shirt uitgereikt. Op een nader te bepalen datum volgt de officiële kick-off van &Joy.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden