<p>Karin Groeneveld en Gerard Doornbos in de natuurtuin. Foto: Arjen Dieperink</p>

Karin Groeneveld en Gerard Doornbos in de natuurtuin. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Natuurtuin in Lochem is prachtig en leerzaam

LOCHEM - In deze bijzondere tijd van afstand houden en mondkapjes op, is er een activiteit die de nodige ontspanning biedt en die ook nog voldoet aan alle eisen van het RIVM: de natuurtuin op de hoek van de Albert Hahnweg en de Enkweg in Lochem. Gerard Doornbos is er in zijn element.

Door Arjen Dieperink

"Kijk daar zie je een staartmees. Rond deze tijd komen ze altijd." De natuurtuin, die al 36 jaar bestaat en een initiatief is van het IVN, is alles voor Gerard Doornbos. Ook voor Karin Groeneveld die druk in de weer is. Zij beheert de 'kloostertuin', een apart deel van de natuurtuin.
Behalve Karin en Gerard kent de natuurtuin een grote groep enthousiaste vrijwilligers die elke vierde zaterdag van de maand van half tien tot half een aanwezig zijn. In de periode van april tot oktober komen zij ook op de tweede dinsdagavond van zeven tot negen uur. "Ieder jaar sluiten wij met de vrijwilligers het jaar af. Ook dit jaar hebben we dat gedaan, een tijdje geleden in de natuurtuin", Gerard pakt zijn mobiel en laat een foto zien waar de vrijwilligers in een grote kring zaten. "Wij brachten koffie en iets lekkers mee en door de ruimte in deze tuin konden wij de veilige afstand tot elkaar garanderen."

Onderwijs
"Toen het idee voor een 'kloostertuin' kwam heb ik contact gezocht met de St. Josephschool", vertelt Karin. "Samen met de kinderen, die vrijdag hier kwamen is dit gedeelte van de natuurtuin afgebakend als kloostertuin en ingeplant met diverse kruiden en planten, waaronder eeuwig moes, een oud koolgewas." Groeneveld laat het zien. "Het mooie is dat meer dan de helft van de kinderen op zaterdag terugkwam om nog verder in de tuin te helpen. Dat is toch prachtig", vult Doornbos aan.
Op verzoek van onder meer scholen geven de vrijwilligers ook natuurlessen in de tuin of op locatie. Dat leidt nog wel eens tot ad hoc ideeën, weet Gerard Doornbos te vertellen: "Dat is het mooie van de contacten die wij met de scholen hebben. Toen ik eens een grondmonster nam om het bodemprofiel te bestuderen belde ik basisschool De Rank op. Het is voor de kinderen leerzaam om zo iets te kunnen bekijken. Voor de onderwijzer is het geen doen om dat in te plannen en uit te voeren en hier in de natuurtuin kan dat zomaar. Groep 8 is hier geweest en heeft van mij uitleg gekregen over de verschillende lagen grond die zichtbaar waren. De kinderen konden eraan voelen en ruiken. Zoiets vergeten ze niet meer. "

Avonden
Ieder jaar worden er ook speciale avonden georganiseerd. Er is dan speciaal aandacht voor onder meer nachtvlinders en vleermuizen. "Een laken wordt met een lamp beschenen en dat trekt in de avond insecten aan. Die worden benoemd waardoor de bezoekers zien wat er in de avonden allemaal vliegt", vertelt Doornbos.

Oproep
Ondanks de hulp van al heel wat enthousiaste vrijwilligers, kan de natuurtuin ook wel meer mensen met groene vingers gebruiken. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via natuurtuin@hotmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden