<p>Bert van Zijtveld en Alain Schepers zetten vamaf maandag tien dagen lang hun beste beentje voor om de horecasector te steunen.</p>

Bert van Zijtveld en Alain Schepers zetten vamaf maandag tien dagen lang hun beste beentje voor om de horecasector te steunen.

Vrienden lopen voor de horeca van Doolhof in Ruurlo naar Binnenhof

RUURLO - De horeca in een positief daglicht stellen en horeca-ondernemers inspireren. Dat is het hoofddoel van de tiendaagse wandeltocht die Bert van Zijtveld en Alain Schepers maandag beginnen vanuit hun woonplaats Ruurlo met als eindpunt Den Haag. Onderweg spreken zij een groot aantal experts over hun ideeën voor een toekomstbestendige horecasector. Horecaman Van Zijtveld (57) en bierkenner Schepers (48) willen uiteindelijk op het Binnenhof de resultaten van hun ontdekkingstocht presenteren aan premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Door Rudi Hofman

‘’Er zijn al wel contacten met Den Haag. We hebben nog geen afspraak staan met de bewindslieden, maar gaan sowieso onze boodschap met ze delen. Is het niet in een-op-een-gesprekken dan op een andere manier’’, zegt Schepers. Een roep om extra financiële steun zal in de ‘boodschap’ zeker niet ontbreken. Schepers, die als bierista online-trainingen geeft aan professionals en hobbyisten die hun kennis over bieren willen vergroten, had woensdagavond plotseling zijn vriend Van Zijtveld in de kamer staan.

Beiden speelden al jaren met het idee een route uit te stippelen waarbij zij telkens van de ene naar de andere verblijfsplaats zouden wandelen. Veel bewegen en gezond eten waren hierbij belangrijke uitgangspunten. Voor Van Zijtveld, eigenaar van De Heikamp in Ruurlo en mede-eigenaar van Klimbos Nederland, is de tweede horeca-lockdown de trigger om dit idee nú uit te voeren. Hij vond Schepers meteen aan zijn zijde. De twee brainstormden vervolgens tot diep in de nacht over hoe zij hun avontuur gingen aanpakken.

Schepers: ‘’Je kunt gaan stilzitten en treuren, maar je kunt ook in actie komen. Dit is het moment, we gaan het doen! We willen uitstralen dat er ook veel positiviteit is in de horeca en dat de sector bruist.’’ ‘’Het is een heel veelzijdige branche, waarin snel wordt geschakeld’’, vult Van Zijtveld aan. De reacties op hun actie ‘Horeca in Beweging’ zijn allemaal positief. ‘’Ze vinden het geweldig en leuk en menigeen vraagt of hij iets kan doen. Dit toont aan dat er in de branche een grote verbondenheid bestaat.’’

Onbevooroordeeld
Alain Schepers benadrukt dat hij en Van Zijtveld ‘helemaal onbevooroordeeld’ aan hun wandeltocht willen beginnen. ‘’We zijn heel benieuwd hoe experts erin staan en hoe volgens hen de toekomst van de horeca eruit ziet. Wij hebben daar zelf ook wel ideeën over, maar laten ons graag verrassen. Een ding is zeker: in tien dagen gaan we veel meer meemaken dan als we hier aan tafel waren gaan zitten kniezen. Als je in de beweging komt, gebeurt er altijd iets!’’

Bij hun vertrek krijgen Bert van Zijtveld en Alain Schepers maandagochtend om tien uur gezelschap van Joost van Oostrum, de burgemeester van Berkelland. Hij loopt vanaf De Doolhof in Ruurlo een aantal kilometers mee. Mogelijk dat andere prominenten zijn voorbeeld verderop de circa 200 kilometer lange route zullen volgen. De Ruurlose vrienden hebben onder anderen Jonnie Boer van De Librije en ‘smaakprofessor’ Peter Klosse op hun wensenlijstje staan. Overnachten doen zij onderweg in hotels, maar dan wel in ‘hotels met een verhaal’. Zoals Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem, dat volgens Van Zijtveld heel bewust bezig is met streekproducten.

Tijdens het interview krijgt de Ruurlose horeca-ondernemer de bevestiging binnen van het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. Daar kunnen hij en Schepers op woensdag 28 oktober hun pijnlijke voeten en vermoeide benen te ruste leggen. Hun wandelavontuur-met-een-missie is op de voet te volgen op onder meer Facebook en Instagram. ‘’Hier kunnen mensen ook vragen stellen en reacties achter laten. Mailen kan ook via horecainbeweging@gmail.com‘’, aldus Schepers.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden