8- tot 12-jarigen gaan Lochem wapenen tegen cybercrime

Algemeen

LOCHEM - Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. De gemeente Lochem gaat, in samenwerking met onder meer politie en de Stichting Welzijnswerk Lochem, jongeren tussen 8 en 12 jaar betrekken bij de bewustwording en de bestrijding ervan. Eind deze maand sluit de gemeente zich aan bij Hackshield Future Cyber Heroes . Dit is een game waarin de gevaren van het internet moeten worden bestreden. Zo worden de deelnemers zelf weerbaarder en de hoop is dat ze daardoor ook hun (groot)ouders gaan wijzen op de gevaren die online op de loer liggen.

Door Henri Bruntink

De officiële introductie in Lochem vindt plaats op 26 oktober. De game, die door iedereen te spelen is, is gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Flavour maakt de deelnemers op een speelse manier vertrouwd met de gevaren. De karakters uit de game Hackshield spelen ook de hoofdrol in het boek ‘What The Hack’ van schrijfster Maria Genova. Hierin zijn de meest voorkomende online bedreigingen verpakt in een spannend verhaal.

Kinderen krijgen steeds jonger de beschikking over een smartphone en digitale media. Vaak zijn ze dan nog niet goed voorbereid op de gevaren. En lang niet alle ouders zijn erop voorbereid om hen hierin te begeleiden. Integendeel: vaak zijn het de kinderen die hun ouders en grootouders op de bedreigingen moeten wijzen.

Via het spelen worden de kinderen Cyber Agent. In het land zijn al heel wat gemeenten overgegaan tot het onder de aandacht brengen van het spel. Deelname kan worden gestimuleerd door de beste spelers in het zonnetje te zetten. Wat de gemeente Lochem gaat doen rondom de introductie van Hackshield wordt binnenkort bekend gemaakt. Er is in ieder geval al een video gemaakt waarin de burgemeester en een politieagent de kinderen oproepen om een handje te helpen.

Wie niet kan wachten met spelen kan nu al terecht op www.joinhackshield.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant