Op pad met hoogleraar Joep Teijink. Foto: PR
Op pad met hoogleraar Joep Teijink. Foto: PR
video’s

Horeca in Beweging - Dag 4

Algemeen

ACHTERHOEK - Ondernemers Bert van Zijtveld van De Heikamp en Alain Schepers van Bierista Bieropleiding hebben een missie. Zij willen middels een pelgrimstocht van tien dagen de horeca laden met positieve energie. Tijdens de wandeling van meer dan 200 kilometer spreken zijn kopstukken uit de horeca. Deze gesprekken dienen als inspiratie voor horeca-ondernemers. Het verslag van de reis, inclusief de tips, adviezen en boodschappen van deze ruim veertig kopstukken wordt overhandigd aan Mark Rutte en zijn kabinet, zodat zij handvatten hebben om een helder en toekomstgericht beleid te ontwikkelen.

Met een lichte spierpijn staan we op. We lopen van ons slaapvertrek in het koetshuis van Groot Warnsborn naar de ontbijtzaal. Met een bakje yoghurt, vers fruit en een eitje genieten we van het prachtige uitzicht. We gaan lekker wandelen vandaag, het zonnetje schijnt.

Hoogleraar Joep Teijink meldt zich al vroeg. De vaatchirurg komt uit Eindhoven en is al vroeg present. Hij heeft er in zin! Niet veel later gaan we op pad. Dokter Joep vertelt onderweg over zijn strijd tegen de tabaksindustrie en de relatie tussen roken en horeca. De hoogleraar benadrukt ook het sociale, verbindende effect van de horeca en hoopt dat de ondernemers snel weer gasten kunnen ontvangen.

De middagstop is bij Kasteel Doorwerth. Daar ontmoeten we de Assepoester van het kasteel. Jakobine Linthorst is een ervaren horecavrouw, die snel kan schakelen. Ze vertelt ons over haar visie ‘het spreiden van vrije tijd’. Waarom moeten we allemaal op zondag op het zelfde moment vrije tijd beleven in de horeca en natuur? “Je bent net zo welkom op andere dagen en de natuur is op maandag net zo mooi!” Een interessante gedachte die ze verder uitlegt in de video op de Facebook-site van Horeca in Beweging.

Op het kasteel ontmoeten we Peter Klosse. Hij is de smaakprofessor van Nederland. Tijdens de wandeling naar Wageningen doceert hij een tijdlang over smaak. Zijn kennis en inzichten zijn uitermate boeiend en interessant. Al luisterend en pratend vliegen de kilometers onder onze schoenen vandaan. In Wageningen voor Hotel de Wereld probeert de professor een samenvatting te geven.

Peter Klosse vindt het maar raar dat alle horeca nu dicht moet. Die maatregel lijkt vooral ingegeven te zijn door alcohol. Maar alcohol betekent niet lallen, zo legt hij uit. Een goed glas wijn bij een mooi gerecht kan uitstekend op een manier de Covid-proof is. Waarom moet dan de hele horeca de deuren dicht, zo vraagt hij zich af. Hij postte hier al eerder een ‘open brief’ over op social media en kreeg daar veel bijval voor.

De horeca staat bovendien niet op zich. Het maakt onderdeel uit van een systeem, legt Klosse uit. De sluiting van de horeca richt daardoor veel economische schade aan. Je treft bijvoorbeeld ook boeren, bakkers en groothandels die aan de horeca leveren.

Gastvrij worden we aan het eind van de middag onthaald in Hotel De Wereld in Wageningen. Dit hotel ademt historie. We frissen ons op en schuiven bijtijds aan voor het diner. ’s Avonds worden we stevig gekneed door sportmasseur Arend, die de avond heeft vrij gemaakt om ons de volgende dag weer fris en fruitig op pad te sturen.

De komende dagen wachten nog veel bijzondere ontmoetingen met onder andere Bas van de Goor (oud-volleyballer), Erik Scherder (brein-professor), Peer Swinkels (CEO Swinkels Family Brewers / Bavaria) en Harold Hamersa (wijnschrijver en -expert).

Bron: Horeca in Beweging

Bron: Horeca in Beweging

Met Joep Teijink heerlijk wandelen in een herfstzonnetje. Foto: PR
Jakobine Linthorst vertelt op de Facebookpagina van Horeca in Beweging over de oplossing die zij heeft bedacht. Foto: PR
De Horeca in Beweging in Doorwerth. Foto: PR
Onderweg met Peter Klosse. Foto: PR
In gesprek met Peter Klosse voor Hotel De Wereld in Wageningen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode