Schrijfster Evelien van Dort met haar tachtigste kinderboek. Foto: Arjen Dieperink

Schrijfster Evelien van Dort met haar tachtigste kinderboek. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Evelien van Dort is nog lang niet uitgeschreven

Algemeen

Gorsselse brengt haar tachtigste kinderboek uit

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - In 1998 kwam haar eerste kinderboek ' Mijn broertje en ik ' uit. Kort geleden verscheen haar tachtigste pennevrucht voor kinderen: 'Het jaar rond'. "Het gaat niet om de hoeveelheid, maar over de kwaliteit", zegt jeugdfysiotherapeut en schrijfster Evelien van Dort.

'Het jaar rond' ligt bij Evelien van Dort op de keukentafel. "Dit is het dan", bladert ze door het 318 pagina's tellende voorleesboek dat rijk en kleurrijk geïllustreerd is door Daniëlle Schothorst. In het boek worden in zeventig voorleesverhalen de grote en kleine avonturen beschreven van Lucas en Noor, die met hun ouders, oma en hond Roska aan de rand van een dorp vlak bij de rivier wonen. Zo krijgt Noor een rode fiets voor haar verjaardag, en gaan ze op bezoek bij de pasgeboren lammetjes.

Houvast
"Kinderen hebben houvast nodig en dat probeer ik met dit boek te geven. De zomervakantie, school, herfst, sinterklaastijd, adventstijd en kerst, de winter, lente en uiteindelijk weer de zomer, al die vaste dingen geven regelmaat bij het kind en komen ook in die volgorde in het boek voor", zegt Evelien. Er valt een korte stilte. "Het verhaal in het boek heb ik vol liefde geschreven. Het is een ode aan 'dichtbij huis'. In deze coronatijd is het extra fijn om je 'thuis' te voelen in een boek. Ik merk dan ook dat ouders het fijn vinden als kinderen verhalen lezen, waar ze herkenning in vinden en blij van worden. Mijn uitgever (KokBoekencentrum uit Utrecht - AD) noemt het nu al een klassieker!"
Het boek biedt het kind de mogelijkheid om in zijn gedachten in een andere wereld te stappen. Verbinding met elkaar en met je omgeving komen in de boeken van Evelien van Dort steeds terug. Ook de universele waarden als: vertrouwen, delen, vriendschap, diversiteit en idealen hebben, zijn in het verhaal verwerkt.

Aruba
Evelien van Dort laat een grote enveloppe zien, afkomstig van de 'Biblioteca Nacional Aruba'. Er zit een auteursmap in van de bibliotheek op het eiland met voorop de tekst Festival di Buki pa Mucha (kinderboekenfestival-AD). In de auteursmap ook een foto van Evelien van Dort met een zelfgeschreven verhaal over haar en haar boeken. Van Dort heeft een warm plekje in haar hart voor de kinderen van Aruba, zij komt met haar man al twaalf jaar op het eiland.
Voor de Arubaanse kinderen heeft zij het leesboek 'Actie op Aruba 'geschreven. Het is een avontuurlijk verhaal op het eiland Aruba over een jongen uit Nederland en zijn Arubaanse vrienden. "Ik zal dit jaar het kinderboekenfestival op Aruba niet mee kunnen maken. Dat vind ik jammer maar het kan niet anders in deze tijd." Van Dort legt haar tachtigste boek, bestemd voor de leeftijd 5-8 jaar, opzij." Wat ik eigenlijk wil is dat alle kinderen op de wereld het recht hebben om te lezen en een boek te hebben. Een goede taalvaardigheid is bepalend voor de schoolloopbaan en latere kansen op de arbeidsmarkt."

Fysiotherapeute
Behalve kinderboeken schreef Evelien van Dort als part-time fysiotherapeute voor kinderen, de boeken 'Bewegen, eerst je lijf in dan de wereld in' en 'Why don't children sit still?, gidsen met praktische tips voor ouders. En ze is nog lang niet uitgeschreven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant