Bert van Zijtveld en Alain Schepers overhandigen het bord aan premier Mark Rutte. Foto: Algemene Zaken
Bert van Zijtveld en Alain Schepers overhandigen het bord aan premier Mark Rutte. Foto: Algemene Zaken
VIDEO’S

Horecamissie Ruurlose vrienden eindigt in gedroomde finale

Algemeen

Een persoonlijk gesprek met premier Mark Rutte

Door Rudi Hofman

RUURLO/DEN HAAG - ''Maak de horeca onderdeel van het coronaprobleem, bijvoorbeeld bij het inrichten van teststraten. Mensen moeten hier lang wachten. De horeca kan dit wachten veraangenamen, heeft een goed reserveringssysteem, kan op- en afschalen en horecapersoneel schrikt er niet van als het in het weekend moet werken. De horeca is het enige beroepsleger dat elke dag lachend ten strijde trekt. Overheid maak hier gebruik van!'' Dit is een van de adviezen die Ruurloërs Bert van Zijtveld en Alain Schepers vorige week woensdag Mark Rutte hebben meegegeven.

Het gesprek met de premier in de hal van het ministerie van Algemene Zaken was 'de kers op de taart' van de horecamissie van Van Zijtveld (eigenaar van De Heikamp in Ruurlo) en bierkenner Schepers. Onder het motto 'Horeca In Beweging' (HIB) begonnen zij op maandag 19 oktober in Ruurlo aan een tiendaags wandelavontuur met Den Haag als eindpunt. Onderweg spraken zij met ongeveer vijftig personen - onder wie horecaondernemers, bekende Nederlanders als Barry Atsma en Bas van de Goor, wetenschappers en professoren - over waar volgens hen de kansen liggen voor de in zwaar weer verkerende horeca en hoe de politiek hierbij kan helpen.

De Ruurlose kameraden verzamelden de persoonlijke boodschappen van hun gesprekspartners in een videoboodschap, die ze Mark Rutte lieten zien. Velen gaven aan dat ze respect voor de premier hebben, maar riepen hem ook op uit zijn torentje te komen. ''Geef mensen in de horeca oprecht aandacht en bied ze perspectief. Er moet daadwerkelijk een gesprek komen tussen de politiek en een afvaardiging van de horeca. In onze sector zit zoveel waardevolle kennis. Neem horecacoach Ton Lenting, die weet heel goed hoe je nu goed beleid voor de horeca kunt maken'', aldus Schepers en Van Zijtveld.

Premier naar Ruurlo?
Aanzienlijk meer financiële steun vanuit Den Haag voor de horeca is ook bittere noodzaak. Van Zijtveld: ''Als je denkt dat de huidige vergoeding en steun de druk op de sector significant verlaagt dan zit je er naast. Er is veel extra geld en meer maatwerk nodig.'' Rutte werd volgens de HIB-mannen 'echt wel gegrepen door onze boodschap'. Hoewel de premier in het ruim een kwartier durende onderhoud geen harde toezegging kon doen, hebben zij goede hoop dat hij op enig moment naar Ruurlo komt. Dan is hij, zo zeggen zij, van harte welkom.

Belangrijkste doel van de ruim 200 kilometer lange ontdekkingstocht-te-voet was de horeca in een positief daglicht stellen en horecaondernemers inspireren. Hun initiatief kreeg veel aandacht in diverse kranten/bladen en zij waren te gast op radio en televisie. ''Rutte heeft in een Kamerdebat zelfs nog aan ons gesprek gerefereerd. Wel hadden we graag nog bij Eva (Jinek, red.) aan tafel gezeten. Er is contact met de redactie geweest, maar uiteindelijk kregen we te horen dat ze geen item over de horeca wilden.''

Ziel en zaligheid
Tijdens de wandelmarathon liepen veel gesprekspartners een stuk met de Ruurloërs mee. Deze gasten legden onderweg 'echt hun ziel en zaligheid bloot'. Blijkbaar voelde de wandelsetting prettig en veilig. Hoe gaat het nu verder met HIB? Schepers: ''We nemen even de tijd om te beseffen wat er allemaal gebeurd is. Er is zoveel op ons afgekomen en we hebben zoveel mooie verhalen gehoord, dat ik zeker niet zeg, 'dit was het dan en ik trek mijn handen ervan af'.'' Volgens Van Zijtveld zijn al veel uitnodigingen voor het geven van lezingen binnengekomen. Vanuit de horeca, maar bijvoorbeeld ook uit de land- en tuinbouw.

Conclusie: de Horeca In Beweging-missie van de twee Ruurlose vrienden is meer dan geslaagd en krijgt zeker een vervolg.

Video: Horeca in Beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode