<p>Marieke Muilerman en Sonja Peters staan klaar om te boksen. Foto: Arjen Dieperink</p>

Marieke Muilerman en Sonja Peters staan klaar om te boksen. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Samen boksen tegen corona

LOCHEM - 'Samen boksen we het voor elkaar'. Met deze slogan zet Stichting Welzijn Lochem (SWL) zich in voor alle burgers, jong en oud, zelfstandig en kwetsbaar in de gemeente Lochem. Iedereen kan er een verzoek om hulp in achterlaten, waar de stichting vervolgens mee aan de slag gaat.

Door Arjen Dieperink

Marieke Muilerman en Sonja Peters van Stichting Welzijn zijn de woordvoerders van SWL. Trots tonen ze één van de vijfentwintig boxen. “Kijk, mooi hé. Deze boxen zijn door de cliënten van Zozijn voor ons beschilderd en versierd.” Marieke Muilerman wijst op de tekst ‘Boks’ en een afbeelding van een vuist met daaronder de woorden: ‘Samen boksen we het voor elkaar!”
Nu de tweede coronagolf bezig is komt SWL weer in actie. Huis-aan-huis worden kaarten verspreid waarop men kan aangeven of men bijvoorbeeld een praatje met iemand wil, vragen voor mantelzorgers, of iemand boodschappen wil doen, enzovoort. De kaarten kunnen worden gedeponeerd in één van de vijfentwintig boxen verspreid over de gemeente Lochem. “De boxen staan in bijna alle supermarkten en bij de kerken“, zegt Muilerman.
Kaarten zijn ook bij de boxen te vinden. De bijbehorende pennen zijn voorzien van de tekst ‘#Lochem doet‘ of ‘#Gorssel doet’. Voor iedere kern is er de bijbehorende tekst op de pennen aangebracht. “Die mogen na het invullen van de kaart worden meegenomen, om besmetting te voorkomen. Op deze manier zijn wij coronaproof bezig”, aldus Muilerman. Sonja Peters vult aan: ”De teksten ‘#Eefde doet' en '#Barchem doet’ verwijzen naar de vrijwilligerscentrale Lochem. Men kent wel NL Doet, maar als vrijwilligerscentrale willen wij meer aan de weg timmeren. Wij komen binnenkort ook met een andere site.”

Acht vragen
Ondertussen pakt Marieke Muilerman de kaart met acht vragen, die kunnen worden aangekruist. Allemaal hulpvragen. Ook is het mogelijk om zelf een vraag te stellen. “Eens per week gaan onze vrijwilligers de kaarten ophalen. Wij bekijken de vragen en nemen contact op met de betrokkene. Afhankelijk van de vraag kan het zijn dat wij deze terugkoppelen naar de dorpsraad of de kerk of dat SWL het zelf oppakt. In eerste instantie willen wij de oplossing zo dicht mogelijk bij het huis van de aanvrager zoeken.”
Op dinsdag 10 november zijn de boxen verspreid. Tevens hebben alle zevenhonderd mantelzorgers en de driehonderd senioren die bij SWL bekend zijn thuis een kaart ontvangen. Voor vragen over onder meer boodschappen, financiële zaken of gewoon een praatje kan men eveneens terecht bij SWL. Info@welzijnlochem.nl, tel 0573-297000. Ook mensen die graag willen helpen kunnen daar met hun vragen terecht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden