'Knapp'n' gaat dit jaar niet carbidschieten | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>De leden van &#39;Knapp&#39;n&#39; voor de coronatijd. Foto: Arjen Dieperink</p>

De leden van 'Knapp'n' voor de coronatijd. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

'Knapp'n' gaat dit jaar niet carbidschieten

LAREN - Als het goed is wordt het een stuk stiller tijdens de komende jaarwisseling nu de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft ingestemd met een tijdelijk vuurwerkverbod. De maatregel moet zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s ontlasten. Het verbod geldt echter niet voor het carbidschieten.

Het carbidknallen behoort sinds 24 juni 2014 tot één van de vijftig Nederlandse tradities en is op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. In de gemeente Lochem is het buitengebied van Laren aangewezen als de plek waar de traditie mag worden gevolgd. De organisatie is in handen van ‘Knapp’n’, een onderdeel van vereniging Open Jongeren Werk Lochem (OJWL). Met zo’n drieënveertig oude melkbussen knallen de leden het oude jaar weg.
Maar dit jaar zal dat spektakel niet doorgaan.

“Het trekt namelijk altijd veel publiek, hoe ga je dat in goede banen leiden?”, laat de 25-jarige woordvoerder Ton Lammertink weten. “Deze week hebben we daarom besloten het carbidschieten niet door te laten gaan”, laat hij enigszins teleurgesteld weten. Hij wijst op de ruim vierhonderd bezoekers die normaliter op het carbidschieten afkomen. “De afstand voor de bezoekers, maar ook de afstand die wij onder elkaar moeten houden, kunnen wij eenvoudigweg niet garanderen. Daarom hebben we besloten om een jaartje over te slaan.”

Wel vraagt Lammertink aan anderen die toch op persoonlijke titel gaan carbidschieten, het voorzichtig aan te doen. “Men moet door onvoorzichtigheid het niet gaan verpesten dat carbidschieten volgend jaar niet meer zou mogen”.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden