Oorlogsmuseum Lochem weer open | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Berry Swarthoff kan weer lachten. Het museum mag weer open. Foto: Arjen Dieperink</p>

Berry Swarthoff kan weer lachten. Het museum mag weer open. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Oorlogsmuseum Lochem weer open

LOCHEM - Het was toch nog spannend, of de musea nu wel of niet open mochten. Maar vorige week dinsdag kwam tijdens de persconferentie van het kabinet Rutte, het verlossende woord. In de gemeente Lochem kunnen MORE (Gorssel), STAAL (Almen) en het Liberation Museum (Lochem) weer bezoekers ontvangen.

Door Arjen Dieperink

De gordijnen voor de ramen van het Liberation Museum zijn nog dicht, toch is de deur aan de Walderstraat 15 voor de Berkelbode open. Net voorbij het pompje met ontsmettingsmiddel tekent de looproute zich duidelijk af met om de anderhalve meter een oranje streep. De kortste route, tegen de looprichting in, leidt naar de tafel waar de initiatiefnemer, conservator, suppoost en voorzitter van de Stichting Liberation Museum Lochem zit. Al die functies berusten bij één en dezelfde persoon, Berry Swarthoff. Verder is er niemand.
Achter Berry is een fiets uit de Tweede Wereldoorlog te zien met aan het stuur een opbergbus voor een Duits gasmasker. Aan de muur waar de fiets voor staat hangt een Nederlandse kaart waarop de troepenverplaatsingen van de geallieerden in de periode 1944-1945 zijn weergegeven. Op de rechtermuur prijkt een levensgrote foto van de mannen van het 4th Bataljon Somerset Light Infantry 1945. Deze groep was een van de bevrijders van Lochem.
“Als er bezoekers komen die denken dat ze de oorlogsgeschiedenis op landelijk niveau kunnen bekijken, moet ik ze teleurstellen", aldus Swarthoff. "Uiteraard kun je op de kaart achter mij de troepenverplaatsing in een bepaalde periode zien. Maar dit museum geeft weer wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lochem en omstreken heeft plaatsgevonden“, zegt Berry.

Flitsende start
Op 4 mei 2019 begon het Liberation Museum met een flitsende start. Over bezoekers had het niet te klagen en het bestuur van het museum zette zich in voor 2020, het jubileumjaar van 75 jaar bevrijding. “Om die herdenking tot een groot succes te maken hebben wij contact gezocht met de gemeente Lochem, de vereniging van oude legervoertuigen ‘Keep them rolling’ en vele anderen", zucht Swarthoff. “Niets, maar ook niets kon doorgaan in verband met het coronavirus. Ons museum zou een grote rol hebben gespeeld. In plaats van open te kunnen zijn moesten wij net als vele anderen het grootste deel van dit jaar op slot. Dat begrijpen wij als bestuur zeer goed, toch is het jammer."
"Een van onze veteranen zou dit jaar overkomen. Ook dat kon niet doorgaan. En inmiddels is hij overleden”, vertelt Berry. Het betreft de Britse veteraan George Cantello die deel uitmaakte van het 4th Bataljon van het Somerset Regiment Light Infantry. George Cantello had dit jaar een bevrijdingsvlag van de gemeente Lochem ontvangen. Tevens kreeg de veteraan ook een persoonlijke bedankkaart van burgemeester Sebastiaan van ’t Erve en een pakket tekeningen en gedichten van de kinderen uit Barchem, Lochem en Zwiep.
“Ook tijdens de verplichte sluiting bleven nog veel mensen aan ons denken”, vertelt Swarthoff verder. Hij pakt een stapeltje papieren, die in de brievenbus van het museum zijn gedeponeerd. Het bleek drukwerk uit de Tweede Wereldoorlog zoals een illegaal krantje. "Van wie het komt weet ik niet, toch zijn we ze zeer dankbaar dat men ons niet vergeet.”

Foto's
Deze week is het museum weer open. Men kan behalve de fiets ook honderden foto’s van Lochem en omgeving bekijken die tijdens de oorlog zijn gemaakt. Duidelijk zichtbaar aan de wand zijn de herdenkingskransen van de Wessex-, Wiltshire- en Somerset-Infantry. Ze zijn voorzien van de emblemen van de drie eenheden en omringd door een krans van plastic klaprozen.
Barchem en de stad Lochem werden door vier eenheden bevrijd. Op enkele schermen wordt doorlopend beelden getoond. Een speciale hoek is ingericht over de jodenvervolging, met een joodse kandelaar, foto’s en andere attributen. Enkele poppen zijn aangekleed in de uniformen van de bevrijders en lijken de bezoeker aan te kijken.
“Wapens worden hier niet tentoongesteld. Dat vonden wij niet zo verstandig“, laat Berry Swarthoff weten terwijl hij naar een andere wandfoto loopt. “Kijk, deze foto toont de elftallen van Lochem I en Royal Engineers. Hun vriendschappelijke voetbalwedstrijd werd op 17 juni 1945 gespeeld en eindigde in 6-4.”

Open
Het museum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 16 uur en kan eventueel ook op afspraak worden bezocht. De toegang is gratis, schenkingen zijn altijd welkom. Meer info op de website.


www.lochemsoorlogsmuseum.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden