Facebookpagina voor alleen Gorsselnaren | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Esther van Dijk begon met &#39;Je bent een Gorsselnaar indien je...&#39; . Ze beheert de pagina inmiddels samen met Paulien Bosman. Foto: Arjen Dieperink</p>

Esther van Dijk begon met 'Je bent een Gorsselnaar indien je...' . Ze beheert de pagina inmiddels samen met Paulien Bosman. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Facebookpagina voor alleen Gorsselnaren

'Je bent een echte Gorsselnaar als je... '.

Door Arjen Dieperink

GORSSEL - Ze kunnen dan wel tot de gemeente Lochem behoren maar de inwoners van de verschillende kernen zijn toch trots op hun eigen dorp. Dat is duidelijk te zien op Facebook: 'Je bent een Eefdenaar als je...' en 'Je bent een echte Epsenaar als je..' Die facebookpagina's hebben allemaal iets gemeen: ze zorgen voor verbinding in de gemeenschap. Ook Gorssel heeft zo'n pagina, opgezet door Esther van Dijk. Besloten, vanwege de digitale bagger die anders uit allerlei hoeken op de pagina wordt gedeponeerd.

Esther van Dijk steekt direct van wal. "Ik ben in 1974 in Rotterdam geboren en woon nu al vijfentwintig jaar in dit mooie dorp Gorssel", vertelt ze met een glimlach. Esther is een van de beheerders van de facebookpagina Op de vraag hoe een Rotterdamse in Gorssel terechtkomt is zij snel met haar antwoord: "Door Serge, mijn man. Ik heb hem leren kennen in Garderen onder de startmotor van een DAF 4492." Dat roept om uitleg. "Serge en ik zaten bij de Koninklijke Landmacht. Wij waren beiden opgeleid als monteur. Die startmotor moest gerepareerd worden en zo kom je elkaar tegen. En omdat Serge uit Gorssel komt zijn wij hier gaan wonen" .

Binding
Behalve dat ze in Gorssel getrouwd zijn, zijn ook hun zoon (22) en dochter (19) in het dorp geboren. "Een binding met Gorssel heb ik zeker en dat is ook een vereiste om je te kunnen aansluiten bij de Facebookpagina 'Je ben een echte Gorsselnaar als je....'. In Zutphen en Eefde had men al 'geweldige pagina's' vertelt Esther. "Ik miste dat in Gorssel over vroeger en nu. In coronatijd dien je verbinding te zoeken en ik dacht bij mezelf, ik doe het gewoon, anders wordt het nooit opgezet." Ze pakt haar mobiel en zoekt de pagina op. "Kijk, wij zijn op 3 september begonnen en tellen nu al meer dan zevenhonderdendertig leden. Dat aantal groeit nog iedere dag."
In het begin stond de facebookpagina open voor iedereen. Toch vond Esther van Dijk het uiteindelijk verstandig om er een besloten pagina van te maken. "Er worden ook persoonlijke verhalen gedeeld. Toen de pagina nog niet besloten was waren er onder andere negatieve reacties van personen uit Deventer. Dat zijn volgens mij mensen die niets te doen hebben en het internet afstruinen om hun gal te spuien. Maar daar is deze pagina niet voor."
Esther scrolt even door de pagina en laat een oproep zien: 'Wie weet er wat over de geschiedenis van de Elfuursweg? '. Bijna zevenhonderd personen hebben de vraag gelezen en er zijn al veertig opmerkingen die de vragensteller verder kunnen helpen.

Medebeheerder
Esther kwam erachter dat het beheren van de facebookpagina toch de nodige tijd kost en dat het verstandig was er iemand bij te vragen. "Dat werd Paulien Bosman-de Ruiter die nu medebeheerder is. Samen trekken wij de kar. Zij weet alles over Gorssel. Ik beschouw haar als de Gorsselse Wikipedia." Behalve de reacties die het tweetal ontvangt is er goed contact met Ben Hulleman. "Hij heeft een eigen facebooksite en hij heeft veel informatie in welke vorm dan ook. Met regelmaat zet hij ook informatie op onze pagina."
Ook werken Esther van Dijk en Paulien Bosman samen met de Historische Vereniging De Elf Marken. "Toen het boekje Oud Gorssel van de Elf Marken verscheen en er bij de Jumbo afbeeldingen konden worden gespaard om ze in het boek in te plakken, hebben wij dit op onze pagina bekendgemaakt", vertelt Esther. Zo heeft ze zelf ook nog wel wat over haar dorp opgestoken. "Waar nu de sporthal staat, stond vroeger een coöperatie. Dat wist ik niet, zo leer je nog eens wat."
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de besloten facebookpagina. Acceptatie is afhankelijk van de binding die men met Gorssel heeft."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden