Michiel Wopereis. Foto: eigen foto
Michiel Wopereis. Foto: eigen foto
VIDEO

Michiel is nooit alleen dankzij zijn favoriete dancehit

Algemeen

ACHTERHOEK - Als het einde van het jaar nadert, is het voor veel mensen weer tijd voor hun Top 2000-lijstje. In aanloop naar de editie 2020 van de ‘lijst der lijsten’ komen Achterhoekers aan het woord over een nummer dat in het coronajaar een speciale betekenis voor ze heeft gekregen. Deze week: Michiel Wopereis (40). Hij woont in Lievelde, is coördinator bij kinderwelzijnsorganisatie Brede School Lochem en hij is ook Mary Miracle, de drag queen die al jaren shows geeft. In de regio, maar ook in de rest van het land.

Door Mark Ebbers

“Mijn keuze is ‘Never Alone’ van 2 Brothers on the 4th Floor. De eerste regel van de tekst is: ‘black and white dancing together’. Een mooie samenvatting van dit coronajaar en ook van toepassing op Black Lives Matter.”
De hit van het Nederlandse eurodance-gezelschap gaat al sinds de release in 1993 met Michiel mee. Zo gebruikt hij het al jaren in zijn Mary Miracle-shows. “Het nummer is fun én heeft een boodschap, over diversiteit. Als drag wil ik daar visueel ook voor staan, zo wil ik de tolerantiegrens wat breder maken.”


Michiel als Mary Miracle. Foto: PR

Rond 1992 maakte hij voor het eerst kennis met housemuziek – met eurodance als de opgewekte hitparadevariant – en hij was verkocht. Tussen 1997 en 2000 ging het verder dan alleen kopen en luisteren: “Ik maakte cd’s voor vrienden, met compilaties en mixen. Ik draaide in die jaren ook in De Radstake.” Daar kwam hij terecht door zijn werk bij Music All In, de toenmalige platenzaak in Lichtenvoorde: “DJ’s van De Radstake kwamen daar vaak singletjes kopen en zo ontstonden contacten.”
Zijn werk bij Music All In zorgde er ook voor dat zijn muzieksmaak breder werd dan alleen house: “Ik heb een eclectische smaak. In de winkel hadden ze een grote collectie klassieke muziek. Ik ging thuis klassieke cd’s beluisteren om de klanten beter van dienst te kunnen zijn.”
Maar house bleef de boventoon voeren: “Nadat ik op mijn 17de uit de kast was gekomen, dook ik de homoscene in. Daar leerde ik ook muziek uit de alternatievere househoek kennen. Mijn favoriete tenten waren de Roxy en de iT in Amsterdam. Het mixalbum ‘iT 12’ is trouwens de favoriet van mij en mijn man Arjen.”

Geboren en getogen in Lichtenvoorde, woonde Michiel van zijn 21ste tot zijn 35ste in Nijmegen, na de pabo was hij zo’n dertien jaar werkzaam in het basisonderwijs, vooral in de regio Nijmegen. Vijf jaar geleden verhuisde hij naar Lievelde; samen met zijn partner, die hij in Nijmegen had leren kennen. Michiels werkplek is de laatste jaren Lochem, maar zoals zovelen werkt hij al maanden vooral vanuit huis. “Ik maak elke dag wel een flinke wandeling. Dan luister ik altijd naar muziek, ook naar Spotify-lijstjes van mijn shows. En dan komt ‘Never Alone’ van 2 Brothers on the 4th Floor regelmatig voorbij.”

‘Never Alone’ stond een een paar jaar in de lagere regionen van de Top 2000 (1838 was in 2017 de hoogste notering), maar was in de laatste editie verdwenen. Wat Michiel betreft komt het weer terug. In de Top 40 was het een grote hit: in februari en maart 1994 stond het drie weken op nummer 2.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Berkelbode