Stagiaires Maaike Muiderman en Julius Arnts in een van de kattenverblijven. Foto: Arjen Dieperink

Stagiaires Maaike Muiderman en Julius Arnts in een van de kattenverblijven. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Kattendorp, een hemel op aarde

Algemeen

Permanent opvanghuis voor zwervers en niet herplaatsbare dieren

Door Arjen Dieperink

HARFSEN - Al meer dan een halve eeuw is het een begrip in Harfsen en omgeving: het Kattendorp. Vanuit alle delen van Nederland weet men het te vinden.

Het bord met de tekst ‘Kattendorp’ aan de Kapeldijk 13 in Harfsen geeft aan dat we aan het goede adres zijn. Een driehonderd meter lange eigen weg leidt ons erheen. Maar het zijn niet de katten die voor een begroeting zorgen: luid blaffend komen twee honden aanstormen. Hun geblaf dient wel zijn doel: beheerder Yvette Bakker komt eraan.
Yvette is sinds 1985 beheerder van het Kattendorp. “Wij vernamen dat er een beheerder gezocht werd voor het Kattendorp en solliciteerden. Als gezin met jonge kinderen zochten wij een plek om langer te blijven. Inmiddels beheren wij voor de Stichting Kattendorp al vijfendertig jaar zo’n tweehonderd katten.”

Geen asiel
Yvette laat het terrein zien. “Wij dienen ons te houden aan het honden- en kattenbesluit. Daarin staan eisen over de kennis van de dieren en vakbekwaamheid die je moet hebben voor de bedrijfsvoering van asiels, pensions en fokkers. Toch zijn we geen asiel. In een asiel wordt de kat opgevangen, verzorgd en herplaatst. Dat laatste doen wij niet. Onze dieren, voornamelijk zwerfkatten en niet herplaatsbare katten, krijgen een permanent opvangtehuis. Zij blijven hier tot hun dood.”
Katten komen uit de Kattenzorg Nijmegen of van de Stichting Amsterdamse zwerfkatten. “Ook de politie komt wel eens een kat brengen van bijvoorbeeld een overleden eigenaar.” laat Bakker weten terwijl ze één van de katten over het bolletje aait. Er zijn op het terrein twee ‘McDrive’s’ voor de poezen ingericht. De plekken zijn beschut en voorzien van vers water en eten. Alles wordt regelmatig aangevuld.

Stage
Zo’n tien vrijwilligers en stagiaires helpen bij de dagelijkse verzorging van de dieren. Jiska Greven komt uit Diepenheim en zit op het Zone College te Almelo. Met een klasgenoot heeft zij in het Kattendorp stage gelopen en nu is zij nog met regelmaat aanwezig om te helpen. Elders op het grote terrein is Annelore Scherder druk bladeren bij elkaar aan het harken. Zij heeft even tijd voor een praatje: “Ik ben sinds 2019 gediplomeerd gedragstherapeut voor katten en heb een praktijk in Epse. Twee dagen in de week kom ik als vrijwilliger hier werken.” Zelf heeft zij twee katten, Luna en Kacela.
Het Kattendorp kent vier verschillende verblijven. Aangekomen bij de voormalige varkensschuur wijst Yvette die van alle katten naam en achtergrond weet op een jong dier. “Deze is hier net, het is een angstige kat en wij proberen die angst uit haar te krijgen. Alle katten worden bij binnenkomst in dit verblijf geplaatst. Wij observeren hun gedrag en laten ze wennen aan het kattenluikje en de toiletten. Na een tijdje kunnen ze dan naar een ander verblijf. Dat gebeurt tegelijk met andere katten waarmee ze inmiddels vertrouwd zijn geraakt. Zo komen ze niet helemaal alleen in een nieuw verblijf met vreemde soortgenoten.”

Paradijs
In een hoek van het terrein is nog een verblijf. Daar zijn de 17-jarige Maaike Muiderman, stagiaire van het Zone College Deventer en Julius Arnts (15), stagiaire van het Gentiaan College uit Apeldoorn bezig. Yvette Bakker geeft nog enkele aanwijzingen, daarna poseren ze even voor de camera en begeven zich naar de boerderij, om gezamenlijk de lunch te nuttigen. Op de vraag hoe Yvette haar werk als beheerder ziet, reageert ze lachend: “Het is dwangarbeid in het paradijs.”

Giften
De Stichting Kattendorp Harfsen bestaat van giften. Een bezoek brengen is tijdens de coronatijd wel mogelijk maar uitsluitend op afspraak op de vastgestelde bezoekmiddagen. Aanmelden kan via Facebook Messenger, mail of telefonisch. Per groep zijn maximaal drie personen toegestaan. Meer info op de website.


www.kattendorp.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant