Belgische karpers in Zwiepse vijver | Al het nieuws uit Lochem | Berkelbode
<p>Rob Driessen is de vis aan het bijvoeren. Foto: Arjen Dieperink</p>

Rob Driessen is de vis aan het bijvoeren. Foto: Arjen Dieperink

(Arjen Dieperink)

Belgische karpers in Zwiepse vijver

ZWIEP - Het is zaterdagochtend nog heel vroeg als Bas de Wit en Rob Driessen in hun auto met aanhanger richting België rijden. Ze hebben een rit van bijna tweeënhalf uur voor de boeg. Een heel eind voor honderd vissen.

Door Arjen Dieperink

Driessen en De Wit zijn lid van de hengelsportvereniging Laren-Lochem die enkele maanden geleden ontstond door de fusie van de visverenigingen De Brasem (Lochem) en De Gouden Karper (Laren). De heren zijn op weg naar Lommel. Rond de klok van tien uur rijden ze het terrein van Viskwekerij Corten op om een honderdtal karpers op te halen.
De spiegel- en schubkarpers zijn bestemd voor de visvijvers van de vereniging maar overwinteren vooralsnog in de visvijver van restaurant en Spelerij De Witte Wieven in Zwiep. Voorheen bracht Corten de vis zelf naar Lochem en Laren, maar deze keer niet. “Wij hebben gekozen de vissen zelf op te halen. De bestelling is voor het bedrijf niet zo groot. Het bezorgen zou dan extra kosten en dat geld besteden wij liever aan extra vis”, verduidelijkt woordvoerder Rob Driessen.

Ingepakt
De vissen zijn ingepakt in dubbele plastic zakken, gevuld met viswater en extra zuurstof. Voorzichtig worden ze op de aanhanger geladen die bekleed is met oude dekbedden om de vissen tijdens de reis naar Zwiep tegen schokken te beschermen. Na een reis van 173 kilometer komt het gezelschap in Zwiep aan bij het restaurant dat net als andere horecagelegenheden is gesloten vanwege de coronamaatregelen. “De temperatuur is nu ideaal om de vissen over te zetten. Door de lage temperatuur heb je minder bacteriën in het water, de vissen zijn minder actief en verbruiken derhalve ook minder zuurstof”, aldus Driessen.
Snel wordt de kostbare lading van de aanhanger in de kruiwagen geladen om de vis zo snel mogelijk in de vijver te krijgen. “De uitgezette vissen zijn zo’n één tot twee kilogram zwaar. Ik verwacht dat ze tegen de zomer een gewichtstoename hebben van twee kilogram. Wij gaan de karpers dan uit deze vijver halen en zetten ze uit in de S57-vijver in Laren“, zegt Driessen, die de vissen twee keer per week voert. Intussen ziet hij twee tieners aan komen lopen met hun visgerei. “Jongens, jullie mogen hier nog niet vissen. Zo lang de horeca dicht is, is het vissen hier ook niet toegestaan. Ik zal jullie een bericht sturen zodra wij hier weer open zijn”. Teleurgesteld gaan de jongeren weg.
Driessen besluit: “Ik ben blij dat wij als leden van de hengelsportvereniging Laren-Lochem de vijvers in Zwiep en de S57 in Laren in beheer hebben. Zo kunnen we onze leden twee fijne viswateren aanbieden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden